Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

Vstupenky na MS v hokeji slúžia aj ako víza do Bieloruska

Vstupenka na MS 2014 Foto: IIHF.com

Pri vstupe do Bieloruska budú na hraničných prechodoch zriadené osobitné vybavovacie pruhy pre návštevníkov MS v ľadovom hokeji.

Bratislava 9. mája (TASR) - Fanúšikovia, ktorí sa chystajú povzbudzovať na Majstrovstvá sveta v hokeji do Bieloruska a majú vstupenky na zápas, nepotrebujú ku vstupu do krajiny vízum. Rovnako tak odpadá povinnosť vybavovať si bieloruské zdravotné poistenie. Informácie pre návštevníkov prináša stránka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

Bezvízový vstup je umožnený držiteľom vstupeniek alebo permanentiek. Lístky a permanentky na zápasy je potrebné si starostlivo uschovať a preukázať sa nimi aj pri výstupe z krajiny na hraničnom prechode a tiež pri možných bezpečnostných kontrolách aj mimo hokejových zápasov. Bezvízové opatrenia sa nevzťahujú na Ruskú federáciu. Pre cestu do Bieloruskej republiky cez Ruskú federáciu (vrátane letiskového transferu) je nevyhnutné si zaobstarať ruské tranzitné vízum.

Pri vstupe do Bieloruska budú na hraničných prechodoch zriadené osobitné vybavovacie pruhy pre návštevníkov MS v ľadovom hokeji. Vodičovi osobného auta bude pri príchode na hranicu vystavené povolenie na dočasný vjazd motorového vozidla s platnosťou spravidla na tri mesiace. Toto povolenie je neprenosné, to znamená, že vodič a vozidlo, ktorému bolo povolenie vystavené musí s tým istým motorovým vozidlom aj opustiť krajinu.

Zrušené poplatky a bezplatná lekárska starostlivosť

Počas MS v ľadovom hokeji nebude bieloruská strana vyberať poplatky za užívanie ciest prvej triedy a rýchlostných ciest. Tzv. elektronické mýto je nariadením prezidenta republiky dočasne zrušené. Možnosť parkovania v Minsku bude na všetkých verejných parkoviskách. Cena parkovného je cca 14.000 bieloruských rubľov (cca 1 euro) na 24 hodín.

Počas MS v ľadovom hokeji sa pri prechode hraníc nebude vyžadovať zakúpenia bieloruského zdravotného poistenia. Neodkladná a nevyhnutná zdravotná starostlivosť a lekárske ošetrenie bude počas MS v ľadovom hokeji jeho účastníkom a divákom poskytovaná bezplatne. MZVaEZ SR odporúča pred cestou do Bieloruska uzavrieť slovenské cestovné a zdravotné poistenie.


Po príchode na teritórium Bieloruskej republiky platí pre cudzincov povinnosť registrácie a to do piatich dní od príchodu na územie krajiny. Registráciu možno zrealizovať v každom z hotelov, ako aj v registračných miestach Ministerstva vnútra Bieloruskej republiky. Pri pobyte nad 5 dní v Bielorusku je potrebné ohlásiť a zaregistrovať adresu svojho pobytu v Bielorusku na najbližšom oddelení milície. Pri ubytovaní v hoteli túto povinnosť spravidla zabezpečuje hotel.