Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Hokej

Zmeny v NHL: Rada guvernérov odklepla predĺženie 3 proti 3

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Novinka vstúpi do platnosti už od sezóny 2015/2016 v zámorskej hokejovej profilige.

New York 25. júna (TASR) - Rada guvernérov NHL v stredu schválila nový formát predĺženia s tromi korčuliarmi na oboch stranách. Novinka vstúpi do platnosti už od sezóny 2015/2016 v zámorskej hokejovej profilige.

Návrh, ktorý vzišiel zo strany hráčskej asociácie NHLPA, už v utorok odobrili generálni manažéri. Doteraz sa predĺženie hralo so štyrmi hokejistami na každej strane, pričom ak v priebehu piatich minút nepadol víťazný gól, zápas rozhodli samostatné nájazdy. Po novom sa predstavia počas celého päťminútového predĺženia iba traja korčuliari proti trom. Tento formát sa už osvedčil v nižšej zámorskej súťaži AHL. Kým v sezóne 2013/2014 sa rozhodlo v predĺženiach 35,3 percenta zápasov pri formáte 4 proti 4, v minulom ich už bolo 75 percent. Pravda, v AHL sa hrali najprv štyri minúty so štyrmi korčuliarmi na oboch stranách a až potom sa na ďalšie tri minúty zredukoval počet hráčov o jedného z každého mužstva.

Od novinky si NHL sľubuje zníženie počtu rozstrelov, ktoré tréneri vo všeobecnosti nemajú veľmi v obľube, a celkové zatraktívnenie stretnutí. Samostatné nájazdy zaviedli v profilige od sezóny 2005/2006, v uplynulom ročníku rozhodli až 170 zápasov základnej časti.

Ďalšou novinkou bude takzvaná "trénerská výzva". Tréner môže dať podnet rozhodcom na prešetrenie situácie pomocou videozáznamu, ak má dojem, že gól padol po ofsajde alebo po nedovolenom bránení brankárovi. Tým by sa mal zredukovať počet sporných momentov.

Úpravou prešli aj pravidlá pri vhadzovaní. Po novom položí hokejku na ľad ako prvý hráč brániaceho sa tímu, ak je vhadzovanie mimo stredného pásma. Doteraz to bolo naopak. V strednom pásme naďalej platí, že pred buly ako prvý položí hokejku na ľad hráč hosťujúceho tímu. Informácie priniesol oficiálny web NHL.