Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

V hokeji z úzkej opäť na širšiu plochu, zborná chce konečne zlato

Foto: TASR/AP

Slovenskí hokejisti majú istotu, že si zahrajú vo vyraďovacej fáze. Turnaj sa hrá totiž rovnakým systémom ako pred štyrmi rokmi vo Vancouveri.

Bratislava 3. februára (TASR) - Olympijský turnaj hokejistov bude vrcholom ZOH.

Od začiatku zápolení 12. februára až po finálový zápas, ktorý sa uskutoční 23. februára, s úvodným buly štyri hodiny pred záverečným ceremoniálom hier. Hokejisti sú v centre diania zimných olympiád najmä od Nagana 1998 pre účasť profesionálov z NHL. Nebude tomu inak ani v Soči, kde sa zborná hnaná domácim publikom bude snažiť ukončiť dlhé čakanie na olympijské zlato.

Slovenskí hokejisti majú istotu, že si zahrajú vo vyraďovacej fáze. Turnaj sa hrá totiž rovnakým systémom ako pred štyrmi rokmi vo Vancouveri. Z troch štvorčlenných skupín sa kvalifikujú priamo do štvrťfinále štyri najlepšie tímy podľa bodov a skóre. Zostávajúca osmička bude hrať play off o postup do štvrťfinále krížovým spôsobom, teda 5. s 12., 6. s 11. atď. Vygenerované kvarteto priradia k už istej štvorici a potom už nasleduje klasické semifinále a zápasy o medailové umiestnenia.

Širšia plocha než vo Vancouveri

Kým vo Vancouveri sa olympionici preháňali a zrážali na užšej ploche, v čiernomorskom letovisku bude mať klzisko rovnako ako v Turíne 2006 európske rozmery 60x30 metrov. Hviezdy zo zámoria si tak po leteckom presune budú musieť rýchlo zvyknúť na širokú plochu, no zrejme to nebude dôležitým faktorom, keďže všetci medailoví ašpiranti majú v kádroch prevahu hráčov zo zámorskej profiligy. Slovenský hokej je v tomto ohľade na tom vyrovnane, 14 hráčov jeho olympijského kádra pôsobí v tejto sezóne v NHL. Problémom reprezentácií môže byť aj zohratosť, najmä v tímoch, ktoré si zakladajú na súčinnosť formácií.


Smutní hráči Slovenska odchádzajú z ľadu po skončení štvrťfinálového zápasu hokejového turnaja zimnej olympiády proti Česku 22. februára 2006 v Turíne.
Foto: TASR/AP


Slovo hokej (hockey) pochádza zo starého francúzskeho slova "hocquet" a jeho význam bol "palica". Už viac ako storočnú strechu mu robí IIHF, založili ju v máji 1908 v Paríži pod názvom LIGH. Tá zorganizovala v roku 1910 vo francúzskom Les Avants prvé ME v hokeji. Na zimnej olympiáde v roku 1920 sa po prvý raz zúčastnili i reprezentácie zo severnej Ameriky. IIHF však formálne uznala ako rodisko hokeja Victoria Skating Rink. V marci 1875 sa na prastarom montrealskom klzisku uskutočnil prvý pravý hokejový zápas. Bol to zápas pod strechou, s dvoma mužstvami, rozhodcom a pukom, počítalo sa skóre a o priebehu i štatisticky informoval denník Montreal Gazette.

Titul obhajujú Kanaďania

Kanadskí hokejisti získali 28. februára 2010 zlaté medaily na ZOH vo Vancouveri, keď vo finále zdolali USA 4:3 po predĺžení. Víťazný gól dal v 8. minúte nadstavby Sidney Crosby (na snímke s kanadskou zástavou).
Foto: TASR/AP
Titul z Vancouveru obhajujú na ZOH 2014 reprezentanti Kanady. Tí pred štyrmi rokmi zdolali vo finále USA 3:2 po predĺžení. Autorom pamätného "zlatého" gólu bol Sidney Crosby, ktorý bude mať v Soči na hrudi kapitánske céčko. Hráči z krajiny javorového listu patria opäť medzi najvážnejších kandidátov na celkové prvenstvo, v kádri majú 11 šampiónov z Vancouveru 2010. Cestu za zlatom sa im budú opäť snažiť skrížiť Američania, ďalej Švédi a samozrejme domáca zborná. Rusko, ktoré sa predstaví s výraznou kvalitou korčuliarov-supertechnikov a s naburcovanými mladíkmi, čaká na olympijské zlato dlhých 22 rokov. Vo finále ZOH 1992 v Albertville si tím pod hlavičkou SNŠ poradil s Kanadou 3:1 a rovnaký scenár by si Rusi priali aj teraz. Pravda, zostáva otázne, ako si s tlakom domáceho prostredia poradí svojrázna ruská duša. Že sa s ním superhviezdy nie vždy dokázali vyrovnať, ukázali už v minulosti – napríklad na MS v Petrohrade 2000, kde zborná s nabitým kádrom totálne prepadla a nepostúpila ani do štvrťfinále.