Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Hokej

Kovaľčuk vysvetľoval pokles ofenzívy, Chára zlepšenú defenzívu

Na snímke kapitán Zdeno Chára. Foto: TASR/Michal Svítok

Slovenský kapitán Zdeno Chára prišiel dnes medzi novinárov v dobrej nálade.

Soči 16. februára (TASR) - Ruská hokejová verejnosť so znepokojením sleduje, ako klesá gólová produktivita domáceho olympijského tímu v Soči. Hody, kanonáda, strelecké dni - akokoľvek sa to nazve - nekoná sa to. Domáca zborná dala Slovincom 5 gólov, čo je ok, aj keď tiež tam sa od furióznej ofenzívnej gardy čakalo viac. Američanom len dva a Slovákom - nula, totiž nula po 65 minútach hry, nájazdy sa nerátajú.

Iľja Kovaľčuk musel po nedeľňajšom zápase v mix-zóne vysvetľovať: "Na zimnej olympiáde je to ťažké a tesné v každom zápase. Slovincom sme síce dali góly, ale bolo to ťažké a dlho sa nami držali krok. Proti Amerike nás stálo množstvo energie, aby sme dali tie dva góly a dnes nám chýbalo aj šťastie. Slovensko sa na nás dobre pripravilo a my nemôžeme počítať s tým, že takému súperovi vždy naložíme."

Kovaľčuk napokon neodchádzal z ľadu ubitý, jeho tím vyhral v predĺžení 1:0 a on premenil svoj nájazd. Naopak, slovenskému mužstvu sa nepodarilo rozvlniť sieť ani v rozstrele a celkovo je vizitka naozaj ofenzívne mizerná - tri zápasy, dva góly. Pravda, tentoraz bol kapitán Zdeno Chára v dobrej nálade: "Jano Laco mal vynikajúce zákroky. Brankári na oboch stranách boli vynikajúci. Zápas nám určite vyšiel z defenzívneho hľadiska a z pohľadu systémovej hry. Boli sme dôrazní, brali sme ruským hráčom čas a priestor na zakončenie. Na tomto výkone musíme budovať a pripraviť sa na najdôležitejší zápas týchto hier."

No a bude to derby s Českom. "Tieto zápasy sú vždy veľké. Boli by sme radi, keby sa potvrdil trend, že sa zlepšujeme od zápasu k zápasu. To je náš cieľ," zdôraznil Chára.

Vůjtek: Remízu s Rusmi v riadnom hracom čase beriem ako víťazstvo

Tréner slovenských hokejových reprezentantov bol po nedeľňajšom zápase na ZOH v Soči konečne spokojný. Jeho zverenci síce podľahli domácim Rusom 0:1 po nájazdoch, no Vladimír Vůjtek hovoril po stretnutí o úspechu.

"Aj keď sme nakoniec prehrali, tak túto remízu v riadnom hracom čase beriem ako víťazstvo," zhodnotil stretnutie. "V treťom zápase som konečne spoznal mužstvo. Vedel som, že dokážeme hrať lepšie ako v prvých dvoch dueloch, ktoré nám totálne nevyšli. Nebola tam urputnosť, bojovnosť a možno hráčom nevyhovovala ani taktika. Hlavne chalanom z Ameriky. No po sobotňajšej porade sme ju zmenili a zamerali sme sa hlavne na obranu."

Práve tá zdobila nedeľňajší výkon slovenskej družiny, ktorá v prvých dvoch tretinách domácich favoritov, ktorí neboli po predchádzajúcej prehre s USA úplne vo svojej koži, k ničomu poriadnemu nepustila. "Včera a dnes sme mali veľa debát, schôdzok a porád. S hráčmi, aj hráči medzi sebou. Zhodli sme sa na systéme hry, ktorý chceme forsírovať a v podstate sme sa vrátili k tomu, čo sme predvádzali dva roky dozadu v Helsinkách. Chalanom ten spôsob sedí a preto dnes naša hra vyzerala úplne inak. Chlapci sami vedeli, že sklamali celé Slovensko i sami seba a nechceli v tom pokračovať. To bol hlavný impulz," pokračoval hlavný tréner.

Na snímke striedačka Slovenska pred samostatnými nájazdami, hore vpravo tréner Vladimír Vůjtek a vľavo jeho asistent Vladimír Országh v zápase A-skupiny turnaja mužov Rusko - Slovensko na XXII. zimných olympijských hrách v Soči 16. februára 2014.
Foto: TASR/Michal Svítok
Jeho zverenci sa oproti predchádzajúcim duelom podstatne zlepšili aj v prechode do útoku a vypracovali si viacero šancí na skórovanie: "Mali sme aj dobrú útočnú fázu. Milan Bartovič mal samostatný nájazd, šance mali aj ďalší a do tretej tretiny sme mali prevahu v streľbe. Takže aj my sme mohli zápas vyhrať. Som rád, že sme v tú pravú chvíľu našli systém, ktorý nám vyhovuje."

V tretej tretine však už Rusi súpera dopredu takmer vôbec nepustili. Aj vďaka štyrom presilovkám za sebou smerovala na brankára Jána Laca jedna strela za druhou. "Osem minút v oslabení proti ruskému tímu a jeho ofenzívnym hviezdam je ťažké ubrániť. Myslím si, že tam podali chalani naozaj heroický výkon, i keď s trochou šťastia. Nedostať od Rusov za taký dlhý čas v oslabení gól stojí veľa síl a neviem, či sa to za poslednú dobu vôbec nejakému tímu podarilo. Ich presilovky sme mali prečítané, aj keď sa hrajú ťažko. Ale do vyložených šancí sme ich nepustili. Samozrejme že k nebezpečným strelám sa dostali, ale tomu sa nedá zabrániť," dodal.

Slováci si vďaka jednému bodu polepšili postavenie v tabuľke všetkých dvanástich tímov a tak sa v kvalifikácii o štvrťfinále stretnú vo federálnom derby s Českom, Vůjtkovou rodnou krajinou. "My sme si súpera nevyberali, my sme ho dostali. Máme český národný tím a pre fanúšikov to bude veľmi atraktívny duel. Aj pre mňa sú to vždy veľmi špeciálne zápasy a vôbec mi nebude prekážať, ak Česi vypadnú."