Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Import

Bedmintonistky z Ázie prišli na olympiádu úmyselne prehrať

Na snímke Hlavný bedmintonový rozhodca Torsten Berg (tretí zľava) v rozhovore s indonézskou reprezentantkou Foto: TASR/AP

Osem bedmintonistiek, ktoré sa snažili úmyselne prehrať zápas v snahe vyhnúť sa ťažšiemu súperovi, vylúčili z prebiehajúcich olympijských hier v Londýne.

Londýn 1. augusta (TASR) - Osem bedmintonistiek, ktoré sa snažili úmyselne prehrať zápas v snahe vyhnúť sa ťažšiemu súperovi, vylúčili z prebiehajúcich olympijských hier v Londýne. Informoval o tom šéf indonézskej olympijskej výpravy Erick Thohir.

Podľa Thohirových slov sa Indonézia voči tomuto rozhodnutiu odvolá. Vedenie Medzinárodnej bedmintonovej federácie vyšetrovalo štvoricu reprezentantiek Kórejskej republiky, dvojicu z Činy a pár z Indonézie pre zámernú snahu podľahnúť súperovi. Napokon ich predstavitelia federácie uznali vinnými z toho že "nepodali najlepší možný výkon v snahe vyhrať duel" a zo "správania, ktoré je jednoznačne hanlivé a škodlivé pre šport."

MOV možno prijme ďalšie sankcie

Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Jacques Rogge povedal, že MOV by mohol prijať po vylúčení ôsmich bedmintonistiek z OH 2012 ďalšie sankcie za diskreditáciu športu.

MOV však podľa jeho slov počká na ďalšie opatrenia zo strany národných výborov Číny, Kórejskej republiky a Indonézie. Rogge privítal diskvalifikáciu športovkýň zo strany medzinárodnej federácie a dodal, že MOV by v prípade potreby zasiahol.
Po verdikte zazneli aj požiadavky na vyradenie bedmintonu z programu olympiád. „Na to je priskoro. Počkáme si na možné sankcie zo strany disciplinárnej komisie bedmintonovej federácie,“ reagoval hovorca Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Mark Adams. Hovorca tiež odmietol preplatenie vstupenky divákom. „Videli aj iné zápasy, kde nemôžu nič namietať,“ dodal Adams.

„Vítame rozhodnutie vedenia federácie. Pre takéto správanie nie je na olympiáde miesto,“ povedal nemenovaný funkcionár MOV. Aféru rozdúchal posledný zápas v A-skupine medzi čínskymi majsterkami sveta Wang Siao-li a Jü Jang s kórejskými súperkami Čung Kjong-un, Kim Ha-na, ktorý skončil škandalóznou prehrou 14:21 a 11:21. Aj v stretnutí C-skupiny medzi Ha Čung-un a Kim Min-čung z Kórejskej republiky s Meilianou Jauhariovou a Greysiou Poliiovou z Indonézie (18:21, 21:14 a 21:12) nemala ani jedna zo strán v úmysle opustiť arénu ako víťaz.

„Už sme sa kvalifikovali a chceli sme šetriť sily na k.o. fázu,“ bránila sa Číňanka Jü Jang. Kórejský tréner Sung Han-Kook priznal, že aj jeho zverenkyne mali v úmysle prehrať zápas. „Začali s tým Číňanky,“ bránil sa