Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Import

Bielonedeľnou púťou sa začne jubilejná 30. sezóna na Katarínke

Katarínka - františkánsky kláštor zo 17. storočia, ktorý sa nachádza v Malých Karpatoch pri obci Dechtice (okres Trnava). Foto: TASR - Martin Palkovič

Pútnikov bude počas cesty sprevádzať sedem zamyslení venovaných sv. Františkovi.

Trnava 28. marca (TASR) - Tradičnou Bielonedeľnou púťou sa začne jubilejná 30. sezóna na Katarínke pri obciach Naháč a Dechtice v Trnavskom okrese. Púť sa začne v nedeľu 7. apríla o 10.15 h na železničnej zastávke Buková, odkiaľ budú pútnici pokračovať ku Kostolu svätej Kataríny Alexandrijskej, informoval Jakub Kohutiar, dobrovoľník z občianskeho združenia (OZ) Katarínka. Púť je vhodná aj pre rodiny s deťmi.

Pútnikov bude počas cesty sprevádzať sedem zamyslení venovaných sv. Františkovi. "Budeme uvažovať nad jeho životom a jednoduchosťou," povedal Kohutiar. Po príchode na Katarínku bude nasledovať svätá omša. Poobedný program spríjemní sprevádzanie návštevníkov po objekte vyškolenými sprievodcami.

Kostol a kláštor svätej Kataríny Alexandrijskej je súbor zaniknutých budov františkánskeho kláštora, pomerne zachovaných kostolných múrov a kostolnej veže zo 17. storočia, nachádzajúcich sa v pohorí Malé Karpaty.

Občianske združenie Katarínka sa spolu so Združením kresťanských spoločenstiev mládeže usiluje už od roku 1994 o záchranu ruín kostola a kláštora. Počas 29 rokov dobrovoľníckych prác sa viac ako 2000 dobrovoľníkom podarilo komplexne zakonzervovať všetky múry kostola, obnoviť zničenú kostolnú vežu a vytvoriť v nej expozíciu a rozhľadňu či objaviť dve krypty, osem kaplniek a množstvo ďalších zaniknutých budov areálu. Odhalené boli najstaršie dejiny tohto miesta, ktoré siahajú do obdobia existencie gotickej kaplnky a cintorína z 15. storočia a ktoré sa v roku 1618 zmenilo na rozsiahly františkánsky kláštor a významné pútnické miesto.