Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

Nóri vyhrali, Kórea zostupuje do divízie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Po štyridsiatich sekundách vybojovali Kórejci presilovku, ktorú aj bleskovo zužitkovali. Arbitri gól po dlhej porade neuznali pre nedovolené postavenie hráča v bránkovisku.

Herning 14. mája (TASR) - Hokejisti Kórejskej republiky zostúpili do A-skupiny I. divízie MS. Vo svojom záverečnom vystúpení v základnej B-skupine svetového šampionátu prehrali v Herningu s Nórskom 0:3 a pri svojej premiérovej účasti medzi elitou nezískali ani bod s výrazne pasívnym skóre 4:48. Na istotu záchrany potrebovali vyhrať nad Nórmi v riadnom hracom čase.

Čisté konto si pripísal so 17 zákrokmi nórsky brankár Lars Haugen a jeho tím obsadil v skupine konečné siedme miesto so šiestimi bodmi.

B-skupina (Herning):

Kórejská republika - Nórsko 0:3 (0:1, 0:0, 0:2)

Góly: 14. Lindström (M. Olimb, Espeland), 47. Valkvae Olsen (Bastiansen, Espeland), 51. Holos (K. A. Olimb, Thoresen). Rozhodcovia: Iverson (Kan.), Kaukokari (Fín.) - Goljak (Biel.), McCrank (Kan.), vylúčení: 6:1 na 2 min, presilovky: 0:2, oslabenia: 0:0, 3330 divákov

Zostavy:

Kórea: Dalton - Kim Won-džun, Young, Regan, I Don-ku, Seo Jeong-džun, Plante, O Hjun-ho - I Čchong-hjon, Kim Ki-sung, Kim Sang-wu - Radunske, Čcho Min-ho, Swift - Pak Čin-gjo, An Čin-hi, Pak Wu-sang - Šin Sang Wu, I Jung-jun, Šin Sang-Hun - Kim Won-džung

Nórsko: Haugen - Holös, Bonsaksen, Johannesen, Bull, Sörvik, Espeland, Sveum - K. A. Olimb, M. Olimb, Lindström - Valkvae Olsen, Bastiansen, Salsten - Thoresen, Forsberg, Trettenes - Kristiansen, Roest, Röymark - Hoff



Existenčný duel odštartovali Kórejčania bez rešpektu. Po štyridsiatich sekundách vybojovali presilovku, ktorú po nahodení Regana od modrej aj bleskovo zužitkovali. Nórski tréneri však využili "challenge" a arbitri gól po dlhej porade neuznali pre nedovolené postavenie hráča v bránkovisku. Severania sa do prvej vážnejšej šance dostali až v 10. minúte, ale Ken Andre Olimb sa nepresadil. O štyri minúty neskôr už však Lindström v presilovke z prvej prestrelil Daltona a Nóri viedli 1:0.

Druhá tretina priniesla veľmi málo vzruchu, skôr taktický boj bez vylúčení a s minimom šancí na oboch stranách. Kórejčania sa ťažko presadzovali cez kompaktnú defenzívu súpera, na konci prostrednej časti mohli inkasovať, no Dalton zachránil pred Röymarkom. Aktívnejší Nóri pridali gólovú poistku v 47. minúte, keď Bastiansen obkorčuľoval bránku a úplne voľný Valkvae Olsen trafil odkrytú bránku - 0:2.

Odpor Kórejčanov definitívne zlomil presný zásah Holösa od modrej čiary na 3:0 desať minút pred koncom v presilovej hre.

Bryan William Young, obranca Kórejskej republiky: "Tento šampionát bol pre nás ešte náročnejší ako zimné olympijské hry. ZOH boli špeciálne tým, že sa hrali v našej krajine. Oba tieto turnaje sú však pre náš tím veľká skúsenosť."

Ken Andre Olimb, útočník Nórska: "Dúfali sme, že na šampionáte dopadneme lepšie. Chceli sme bojovať o štvrťfinále a nie o záchranu. V prvých dvoch dueloch sme hrali predĺženia a mohli sme mať viac bodov. V pondelok bolo najdôležitejšie vyhrať a udržať sa medzi elitou."

Tabuľka B-skupiny:

1. USA 6 4 2 0 0 37:10 16*

2. Fínsko 6 4 0 1 1 32:9 13*

3. Dánsko 6 3 1 0 2 13:16 11

4. Kanada 5 3 0 1 1 27:11 10

-------------------------------------

5. Lotyšsko 5 2 1 1 1 14:14 9

6. Nemecko 6 1 1 2 2 16:17 7

7. Nórsko 7 1 1 1 4 13:31 6

8. Kórejská rep. 7 0 0 0 7 4:48 0**

* - postup do štvrťfinále

** - zostup do A-skupiny I. divízie MS