Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Import

Vláda váha s premenovaním letiska v Prahe, Havlová cíti sklamanie

Václav Havel so svojou manželkou Dagmar Havlovou Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Nápad premenovať letisko Praha-Ruzyň na Letisko Václava Havla pochádza od dokumentaristu slovenského pôvodu Fera Feniča.

Praha 13. marca (TASR) - Bývalá prvá dáma ČR Dagmar Havlová pripravuje knihu, ktorá bude predovšetkým prostredníctvom fotografií spomienkou na smútočné akcie v období od úmrtia niekdajšieho československého a českého prezidenta Václava Havla (18. decembra 2011) až do uloženia urny s jeho popolom do rodinnej hrobky 4. januára 2012.

Informáciu priniesol internetový portál nadácie Vize 97 Dagmar a Václava Havlových.

Podľa neho chystá Česká mincovňa v spolupráci s touto nadáciou vydanie pamätnej medaily Václav Havel. Na jej slávnostnej razbe sa 22. marca zúčastní v Jablonci nad Nisou aj vdova po zosnulom exprezidentovi.

Mincovňa sa výťažok z predaja tejto medaily chystá venovať na podporu projektov nadácie Vize 97.

Dagmar Havlová sa na svojej webovej stránke venuje aj iniciatíve dokumentaristu slovenského pôvodu Fera Feniča za premenovanie letiska Praha-Ruzyň na Letisko Václava Havla. Vyjadrila sklamanie nad tým, že vláda ČR doteraz váha s týmto krokom. Dodala, že bude aj naďalej usilovať o realizáciu nápadu Fera Feniča v praxi, ktorý podporil aj celý rad významných osobností spoza hraníc ČR.