Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Import

Djokovič hovorí hanba: Armstrong si priznaním sympatie nezískal

Lance Armstrong Foto: TASR/AP

Armstrongov niekdajší mechanik a osobný asistent Mike Anderson, ktorý musel s cyklistom absolvovať súdny spor, pretože ho obvinil z dopingu, si štvrtkový rozhovor ani nepozrel.

Melbourne 18. januára (TASR) - Bývalí súperi, priatelia i ďalšie športové osobnosti sa zhodli v odsúdení Lancea Armstronga v reakcii na priznanie sa bývalého amerického cyklistiku k pravidelnému užívaniu dopingu počas jeho aktívnej kariéry. Napriek vyjadreniu ľútosti v rozhovore s hviezdnou moderátorkou Oprah Winfreyovou si Armstrong získal iba málo sympatií. Napriek vyjadreniu ľútosti v rozhovore s hviezdnou moderátorkou Oprah Winfreyovou si Armstrong získal iba málo sympatií.

Dvojnásobný etapový víťaz z Tour de France Austrálčan Robbie McEwen vyhlásil, že Armstrongovi dopingovú minulosť nikdy neodpustí. "Klamal všetkých na tejto planéte, vrátane nás," dodal McEwan pre agentúru AP. "Chceli sme veriť, že Tour de France je čistá. Všetci sme sa tam trápili pri jazde do kopcov a mysleli sme si, že iba jednoducho trénuje tvrdšie ako my všetci ostatní..."

Líder mužského tenisového rebríčka Srb Novak Djokovič novinárom na grandslamovom turnaji Australian Open povedal, že Armstrong "by mal pykať za svoje klamstvá počas všetkých tých rokov". Zverenec slovenského kouča Mariána Vajdu zdôraznil, že práve po činoch Armstronga stratil dôveru v cyklistický šport. "Je hanbou pre šport, že v ňom fungujú takíto ľudia," dodal Djokovič.

Novinár David Walsh, ktorý dlhodobo písal o podozreniach voči Armstrongovi a neskôr zverejnil aj detaily užívania dopingu zo strany amerického cyklistu, si myslí, že rozhovor v šou Oprah Winfreyovej nepriniesol príliš nových zistení. "Nešlo to do hĺbky. Mal zverejniť mená. Je totiž pravdepodobne najväčším podvodníkom, akého kedy svet športu poznal."
Priznanie Armstronga je smutným dňom pre šport, tvrdí MOV


Priznanie sa Lancea Armstronga k dlhoročnému systematickému užívaniu dopingu je pre šport smutným dňom a bývalý americký cyklista by mal poskytnúť viac dôkazov na ukončenie "tohto temného obdobia". Uviedol to Medzinárodný olympijský výbor (MOV) vo svojom stanovisku po vystupení Armstronga v rozhovore s moderátorkou Oprah Winfreyovou.

"V športe nemôže byť žiadne miesto pre doping a MOV bezvýhradne odsudzuje počínanie Lancea Armstronga a všetkých, ktorí hľadajú nekalú výhodu voči ostatným súťažiacim prostredníctvom zakázaných látok," píše sa vo vyhlásení MOV. "Toto je naozaj veľmi smutný deň pre šport, ale bude mať svoju pozitívnu stránku, keď tieto odhalenia pomôžu urobiť hrubú čiaru za praktikami z minulosti."
Armstrongov niekdajší mechanik a osobný asistent Mike Anderson, ktorý musel s cyklistom absolvovať súdny spor, pretože ho obvinil z dopingu, si štvrtkový rozhovor ani nepozrel. "Nechcem už mrhať viac môjho času s Lanceom Armstrongom. On je neskutočným hercom a to ste mohli vidieť aj v tejto šou," povedal Anderson, ktorého Armstrong zo svojho podporného tímu vyhodil v roku 2005. O päť rokov neskôr pre Sports Illustrated vyhlásil, že keď Armstrongovi pomáhal sťahovať sa z apartmánu v Španielsku, našiel tam krabicu so zakázanými steroidmi.

Bývalý Armstrongov tímový kolega Stephen Swart, ktorý v minulosti tiež kritizoval Texasana a musel čeliť jeho právnikom, kritizuje vyhlásenie bývalého cyklistu, že nikdy nikoho nenútil k dopingu. "Ak to nepovedal priamo on, tak prišiel príkaz od vedenia tímu. Všetci boli do tohto programu zapojení," uviedol Swart.



Ďalšie reakcie a vyjadrenia na adresu Armstronga



Travis Tygart, šéf Americkej antidopingovej agentúry (USADA): "Jeho priznanie, že dopoval počas celej svojej kariéry, je malým krokom správnym smerom. Ale ak je úprimný v snahe napraviť svoje chyby z minulosti, bude musieť vypovedať ešte pod prísahou o všetkých svojich dopingových aktivitách."



Pat McQuaid, prezident Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI): "UCI víta, že Lance Armstrong sa v prvej časti rozhovoru s Oprah Wifreyovou konečne rozhodol priznať sa k užívaniu zakázaných podporných prostriedkov.



LIVESTRONG, nadácia na pomoc v liečbe rakoviny, ktorú založil Armstrong: "Sme sklamaní správou, že Lance Armstrong klamal ľudí počas i po skončení svojej kariéry, vrátane nás. Napriek tomuto sklamaniu vyjadrujeme vďaku Lanceovi za jeho oddanosť a snahu pomáhať pacientom s rakovinou a celej tejto komunite."



Jeff Tillotson, právnik spoločnosti SCA Promotions, ktorá vyplatila Armstrongovi 12 miliónov dolárov ako bonus za triumfy na Tour de France: "Po vyjadreniach Lancea Armstronga spadla mojím klientom sánka, pretože jednoducho priznal, že všetko, čo nám povedal v miestoprísažnom písomnom vyhlásení, nebola pravda. Nezaslúži si a dokonca nemá právo na tieto peniaze."



Nicole Cooková, britská olympijská víťazka 2008 v cestnej cyklistike: "Lance Armstrong žil vo svojom vlastnom príšernom svete. Nemá žiadnu morálku a je odpornou ľudskou bytosťou. Najsmutnejšie na tom je, že existovali čistí cyklisti, ktorým Lance kradol živobytie a kariérne úspechy a že sa pravdepodobne nedočkáme toho, že ich niekto nejakým spôsobom odškodní."



David Walsh, novinár periodika Sunday Times, ktorý dlhodobo písal o podozreniach voči Armstrongovi a ten ho zažaloval na súde: "Je pravdepodobne najväčším podvodníkom, akého kedy svet športu poznal. The Sunday Times bude žiadať späť približne 2 milióny dolárov od Armstronga a niet pochybností o tom, že by mal ich mal okamžite vrátiť. Lance, priznal si, že si dopoval, tak nám vráť naše peniaze, urob férovú vec. Ak tak neurobíš, urobíme všetko pre to, aby sme tie peniaze získali späť."



Pierre Ballester, spoluautor knihy o podozreniach voči Armstrongovi "LA Confidential": "Je nepredstaviteľné, že existoval tak prepracovaný systém dopingu v jeho tíme bez pomoci alebo zapojenia ďalších inštitúcií a protagonistov. Určite mal niekoho ochranu a toto neprezradil. Myslím si, že toto všetko bolo dohodnuté ešte pred touto hollywoodskou šou v snahe chrániť mu chrbát a zachrániť jeho nadáciu."



Brian Cookson, šéf britskej cyklistiky: "Nemyslím si, že to ľutuje. Skôr si myslím, že ľutuje to, že ho chytili."



Robbie McEwen, bývalý cyklista: "Klamal všetkých na tejto planéte, vrátane nás. Chceli sme veriť, že Tour de France je čistá. Všetci sme sa tam trápili pri jazde do kopcov a mysleli sme si, že iba jednoducho trénuje tvrdšie ako my všetci ostatní..."