Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Import

Federer postúpil do finále v najdlhšom zápase olympijskej histórie

Na snímke Federer Foto: TASR/AP

Švajčiar Roger Federer sa v nedeľňajšom finále mužskej dvojhry na olympijskom turnaji v Londýne stretne s Britom Andym Murraym. Pôjde o reprízu wimbledonského finále.

Londýn 3. augusta (TASR) - Švajčiarsky tenista Roger Federer sa stal prvým finalistom mužskej dvojhry na olympijskom turnaji v Londýne. Ako nasadená jednotka si na wimbledonskej tráve v strhujúcom úvodnom semifinále poradil s Argentínčanom Juanom Martinom del Potrom po trojsetovej bitke 3:6, 7:6 (5) a 19:17. Bol to najdlhší tenisový zápas v olympijskej histórii, trval 4 hodiny a 26 minút.

Federer je tak už iba krok od zisku vytúženého olympijského zlata v singli, jedinej cennej trofeje, ktorá mu chýba v jeho zbierke úspechov. Finálovým súperom grandslamového rekordéra bude v nedeľu na centri v All England Clube víťaz duelu medzi Srbom Novakom Djokovičom a Britom Andym Murraym. Djokoviča zdolal v semifinále tohtoročného Wimbledonu, Murrayho v súboji o titul.

Federer v zápase s del Potrom dlho nevedel prelomiť podanie Juhoameričana, ktorý ťažil z kvalitného forhendu. Prvýkrát sa mu to podarilo až za stavu 10:9 v treťom sete, no vzápätí pri vlastnom servise nezískal ani fiftín a tak dráma pokračovala. O všetkom napokon rozhodol Federerov brejk na 18:17. Pri vlastnom podaní následne Švajčiar premenil v poradí druhý mečbal.

Federer priznal, že počas zápasu prežíval krušné chvíle. "Mal som veľakrát malú dušičku. Bál som sa, že prehrám a sen o zisku olympijského zlata sa rozplynie. Bol to výnimočný zápas, napínavý od začiatku až do konca. Juana Martina je mi ľúto, pretože sa rovnakou mierou zaslúžil o to, že diváci videli skvelé predstavenie," povedal Federer pre akreditované médiá. Del Potro po tesnej prehre ťažko hľadal slová. "Nie je to ľahká situácia. Takéto dramatické zápasy vždy musia mať svojho víťaza a dnes to vyšlo Rogerovi," povedal Del Potro, ktorý v tomto roku podľahol Federerovi už šiestykrát.




Federer vo finále proti Murraymu

Rodák zo škótskeho Dunblane Andy Murray si v semifinále ako nasadená štvorka poradil s dvojkou "pavúka" Srbom Novakom Djokovičom v dvoch setoch 7:5 a 7:5, Pôjde o reprízu wimbledonského finále, na grandslamovej pôde triumfoval v štyroch setoch Federer.

Andy Murray
Foto: TASR/AP
O osude prvého setu duelu medzi Murraym a Djokovičom rozhodol dvanásty gem, v ktorom Brit prelomil podanie súpera. V druhom dejstve "Nole" pridal na agresivite takmer v každom geme mal pri servise Murrayho brejkbaly, nedokázal ich však využiť, čo sa mu vypomstilo. Za stavu 5:6 neuhral pri svojom servise ani fittín a v hľadisku vypukol ošiaľ britskej radosti. Djokovič bude rovnako ako pred štyrmi rokmi v Pekingu bojovať iba o bronz proti Argentínčanovi Juanovi Martinovi del Potrovi.

"V nedeľu pôjdem za víťazstvom mimoriadne tvrdo. Toto bolo jedno z mojich najväčších víťazstiev v kariére, a jedno z najemotívnejších. Preto som nesmierne šťastný. Normálne ma nevidíte sa veľmi usmievať, no teraz som sa neprestal usmievať celý čas, čo som odišiel z kurtu," povedal Murray médiám.

muži - dvojhra - semifinále:



Roger Federer (1-Švajč.) - Juan Martin del Potro (8-Arg.) 3:6, 7:6 (5), 19:17

Andy Murray (4-V. Brit.) - Novak Djokovič (2-Srb.) 7:5, 7:5

Novak Djokovič
Foto: TASR/AP