Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Import

Mesiac počas noci žiaril, zatienil meteorický dážd Eta Equaridy

Foto: Radovan Butaš/TASR

Intenzita odrazu slnečnej žiary od povrchu Mesiaca bola pri priblížení takmer o 30 percent nad normálom. Najbližší Supermesiac nastane 14. novembra 2016

Ružomberok 7. mája (TASR) - Mesiac počas noci z 5. na 6. mája žiaril a zatienil meteorický dážd Eta Equaridy. Mesiac žiarivejší, ako obyčajne na nočnej oblohe padal z vysokého horizontu až do východu slnka 5:35, kedy v perigeu bola vzdialenosť zo zeme 356.955 kilometrov. „Kozmickým lodiam Apollo trval takýto let približne tri dni.“ Priblíženie našej prirodzenej družice, pôsobením magnetického pola ovplyvňuje prírodné živly. V minulom roku sa podobný nebeský úkaz odohral v noci 19. marca 2011.

Výraznejší príliv a odliv, či pohyb atmosférickej oblačnosti ovplyvňuje počasie v širších regiónoch. „Intenzita odrazu slnečnej žiary od jeho povrchu bola pri tomto priblížení takmer o 30 percent nad normálom.
Foto: Radovan Butaš/TASR

Mesiac sa pohybuje po ekliptickej dráhe, pričom práve perigeum je moment najtesnejšieho obehu okolo zeme.“V noci z 5. na 6. mája bolo možné pozorovať tiež prachový dážď z Halleyho kométy Eta Equaridy, meteorický prach sa stratil v mesačnom svetle, no väčšie objekty vynikli.
Najbližší Supermesiac nastane 14. novembra 2016.

Radovan Butaš, Katolícka univerzita, Ružomberok