Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

Most-Híd: Poslanci A. Kiskovi poslali 12 mien, na rade je hlava štátu

Na archívenj snímke podpredseda parlamentu Béla Bugár (Most-Híd). Foto: TASR Martin Baumann

Kiska poslancov kritizuje za to, že si podľa neho opakovane neplnia svoju ústavnú povinnosť a nevolia potrebný počet kandidátov.

Bratislava 22. mája (TASR) - Poslanci prezidentovi nateraz poslali 12 mien kandidátov na sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR. Rad je na hlave štátu. V reakcii na slová Andreja Kisku, že vymenuje ústavných sudcov, až keď bude mať potrebný počet kandidátov, to povedala hovorkyňa koaličnej strany Most-Híd Klára Debnár.

"Na stole má kvalitných kandidátov, ak si splní svoju povinnosť, Ústavný súd čoskoro môže mať desiatich ústavných sudcov. Parlamentná história sa opakuje. Rokovania v súvislosti s voľbou ústavných sudcov ani dnes nie sú jednoduchšie ako počas vlády Ivety Radičovej," skonštatovala.

Kiska poslancov kritizuje za to, že si podľa neho opakovane neplnia svoju ústavnú povinnosť a nevolia potrebný počet kandidátov.

Napriek tomu, že koalícia hovorila o snahe zvoliť čo najviac kandidátov, podarilo sa vybrať len štyroch. V utorkovej (21. 5.) voľbe zvolili poslanci Pavla Boroňa, Mareka Tomašoviča a Martina Vernarského, v stredu k nim pridali Patrika Palšu. Vyberali z 24 uchádzačov. Uskutoční sa preto ďalšia voľba.

Na Ústavnom súde SR aktuálne pôsobí sedem z celkového počtu 13 ústavných sudcov. Z pôvodne ôsmich zvolených kandidátov prezident SR Andrej Kiska vymenoval troch nových ústavných sudcov, čím sfunkčnil plénum Ústavného súdu. Za predsedu ÚS vymenoval Ivana Fiačana.