Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 7. jún 2024Meniny má Róbert
< sekcia Import

Mzdy aj v marci rástli rýchlejšie ako inflácia, najviac v maloobchode

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Zárobky vzrástli najmenej v stavebníctve, naopak v maloobchode boli vyššie o desatinu.

Bratislava 13. mája (TASR) - Reálne mzdy v marci boli medziročne vyššie vo všetkých desiatich mesačne sledovaných odvetviach, až šesť z nich dosiahlo rast miezd nad 5 %. Zárobky vzrástli najmenej v stavebníctve, naopak v maloobchode boli vyššie o desatinu. V pondelok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Priemerná nominálna mesačná mzda bola v marci medziročne vyššia vo všetkých desiatich mesačne sledovaných odvetviach. Dvojciferným tempom rástla v troch z nich, a to v maloobchode o 12,5 %, priemysle a v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev rovnako o 11,4 %. Po dvoch mesiacoch všetky vybrané odvetvia evidovali aj rast reálnych miezd, a to v rozpätí od 0,3 % v stavebníctve do 10 % v maloobchode.

V prvých troch mesiacoch roka 2024 rástli nominálne aj reálne mzdy vo všetkých mesačne sledovaných odvetviach. Nominálne mzdy rástli dvojciferným tempom nad 10 % v priemysle, doprave spolu so skladovaním a tiež v maloobchode. Rast reálnych miezd sa pohyboval od 1,2 % v informáciách a komunikácii do 8,1 % v priemysle.