Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Import

Rezort zdravotníctva chce zaviesť poriadok v poplatkoch

Na snímke ministerka zdravotníctva SR Zuzana Zvolenská Foto: TASR/Martin Baumann

Ministerstvo zmeny avizovalo už začiatkom leta.

Bratislava 8. septembra (TASR) – Vypísanie receptu, potvrdenie priepustky do práce pri ošetrení, objednanie na prednostné vyšetrenie, ak lekár pacientovi nedá termín do piatich dní - v týchto prípadoch by lekári v ambulanciách už čoskoro nemali vyberať poplatky. Ministerstvo zdravotníctva dnes predkladá do medzirezortného pripomienkového konania návrh novely zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, ktorá prináša zmeny v poplatkoch. Sľubuje si od nich zavedenie jednoznačných pravidiel.

Ministerstvo zmeny avizovalo už začiatkom leta. Šéfka rezortu Zuzana Zvolenská (nominantka Smer-SD) vtedy poukázala na to, že doterajší systém poplatkov nejasne stanovuje, za čo pacient môže a musí platiť. Mali sa tak stávať prípady, že pacienti platili za poskytnutie mobilu na lekára, vystavenie receptu bez čakania, objednanie na vyšetrenie formou e-mailu, komfort pri čakaní, čo znamenalo vodu a plastové poháre a ďalšie.

Podľa nového systému pacient nemá platiť poplatky za žiadne úkony súvisiace s vyšetrením, ktoré lekárom plne hradia poisťovne. "Pacient nebude za tieto činnosti platiť žiadnu úhradu, nakoľko sú súčasťou zdravotného výkonu," vysvetlila riaditeľka komunikačného odboru ministerstva Zuzana Čižmáriková. Zoznam takýchto výkonov možno násť v nariadení vlády 777/2004. Nová legislatíva nestanovuje presnú výšku možných poplatkov ani ich limity. Poplatky si stanovia samotní lekári, cenníky im budú schvaľovať samosprávne kraje.

"MZ SR pristúpilo k tomuto kroku na základe mnohých podnetov od občanov, ktorí dlhodobo poukazovali na nedostatky v súvislosti s vyberaním poplatkov a doplatkov zo strany poskytovateľov zdravotnej starostlivosti," povedala Čižmáriková. Pri príprave koncepcie ministerstvo spolupracovalo so zástupcami lekárov, dôchodcov aj pacientov. "Výsledkom je kompromisné riešenie, ktoré ochráni pacienta a zároveň neobmedzí ekonomickú činnosť ambulantných lekárov," uzavrela.