Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Import

Pápež sa stretol s väzenkyňami v Benátkach

Pápež František prichádza na Námestie svätého Marka, aby celebroval omšu v Benátkach, Taliansko, v nedeľu 28. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Po návšteve väznice pápež prehovorí k mládeži v benátskej bazilike Santa Maria della Salute.

Benátky 28. apríla (TASR) - Pápež František navštívil v nedeľu ženskú väznicu v talianskych Benátkach v rámci svojej prvej cesty mimo Ríma za uplynulých sedem mesiacov, informuje TASR podľa agentúry AFP.

Jednodňová návšteva 87-ročného pápeža v Benátkach je pozorne sledovaná v súvislosti s obavami o jeho krehké zdravie. František za uplynulých 11 rokov svojho pôsobenia často chodil po svete, od návštevy francúzskeho Marseille v septembri minulého roka však necestoval.

Vrtuľník s pápežom na palube pristál na pozemku ženskej väznice na benátskom ostrove Giudecca o 8.00 h ráno. František následne pozdravil zhruba 80 väzenkýň, ako aj členov personálu a dobrovoľníkov, píše AFP.

Pápež sa počas svojho úradovania častokrát vyslovil na obranu väzňov a marginalizovaných osôb. Väzenkyne v Benátkach vyzval, aby počas obdobia stráveného za mrežami svoj život zmenili, prestavali "tehlu po tehle, spoločne, s odhodlaním".

"Väzenie je tvrdou realitou, a problémy ako preplnenosť, nedostatok zariadení a zdrojov a epizódy násilia tam vyvolávajú veľké utrpenie," uviedol František sediac pred väzenkyňami. "Väzenie sa však môže stať aj miestom morálneho a materiálneho znovuzrodenia...," dodal.

Pápež si následne prezrel aj výstavu s dielami desiatich umelcov, ktoré reprezentujú každodenný život väzňov, píše AFP.

Po návšteve väznice pápež prehovorí k mládeži v benátskej bazilike Santa Maria della Salute. Následne sa presunie na Námestie sv. Marka, kde odslúži bohoslužbu.

František zavíta v Benátkach aj na bienále umenia, ktoré sa začalo minulý týždeň. Podľa hlavného kurátora bienále Josého Tolentina de Mendoncu je Františkova návšteva "historickým momentom", keďže bude prvým pápežom", ktorý príde na benátske bienále.

Benátska diecéza je jednou z najväčších v Taliansku. Má až 125 farností a blízke väzby k pápežstvu.