Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Import

Školáci majú pred sebou posledný prázdninový týždeň

Ilustračné foto Foto: TASR

Začiatok nového školského rokaklope na dvere žiakom základných a stredných škôl. Brány pre takmer 700.000 žiakov základných a stredných škôl sa po prvýkrát otvoria v pondelok 3. septembra 2012.

Bratislava 28. augusta (TASR) - Školáci tak majú posledný týždeň na to, aby si užili prázdniny. Žiakom bude priať aj počasie. Meteorológia sľubujú počas týždňa až 31 stupňov. Po viac ako šesťdesiatich dňoch letných prázdnin žiaci začiatkom septembra opäť zasadnú do svojich školských lavíc. Najbližšie prázdniny ich čakajú na jeseň od 31. októbra do 2. novembra.

V novom školskom roku 2012/2013 čaká školy niekoľko zmien.

Keďže sa v blízkej budúcnosti uvažuje o testovaní žiakov 5. ročníka základných škôl, už na jeseň tohto roka sa v rámci prípravy testovania uskutočnia na vybraných školách pilotné overovania testovacích nástrojov pre Testovanie 5.

Podľa Ministerstva školstva Slovenskej republiky, zmeny vo výchovno-vzdelávacom procese i v organizácii vyučovania prinesie aj úprava školskej legislatívy, podľa ktorej bude možné prekročiť maximálny počet žiakov v triede určený v školskom zákone, a to na základe návrhu zriaďovateľa príslušnej školy a po súhlase rady školy. O zvýšení počtu žiakov v príslušných triedach uvedených škôl rozhodne riaditeľ školy, ak tieto triedy budú spĺňať hygienické požiadavky. K prijatiu vyššieho počtu žiakov sa už nebude musieť vyjadriť Štátna školská inšpekcia.

Po novom bude môcť riaditeľ školy po prerokovaní na pedagogickej rade školy určovať dĺžku prestávok medzi vyučovacími hodinami. Čo však nemôže zmeniť, je dvadsať minútová prestávka po tretej vyučovacej hodine.

Tomáš Gerši, Univerzita Komenského Bratislava