Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Slováci v Bruseli zhromaždením podporili demonštráciu v Bratislave

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Zachar

Hlavnou organizátorkou v poradí štvrtej demonštrácie Slovákov z Bruselu bola Helena Blahová, mladá Slovenka, ktorá pracuje v súkromnom sektore v oblasti auditu a pomáha organizovať krajanské aktivity.

Brusel 4. mája (TASR) - Okolo päťdesiat Slovákov žijúcich v Bruseli prišlo v piatok večer na Schumanovo námestie podporiť protestné zhromaždenie Za slušné Slovensko, čím vyjadrili podporu Iniciatíve za slušné Slovensko a solidaritu s tisíckami Slovákov, ktorí v rovnakom čase demonštrovali v centre Bratislavy.

Hlavnou organizátorkou v poradí už štvrtej demonštrácie Slovákov z Bruselu bola Helena Blahová, mladá Slovenka, ktorá pracuje v súkromnom sektore v oblasti auditu a pomáha organizovať krajanské aktivity cez facebookovú platformu Výbor pre rekreačnú slovenčinu.

Pre TASR uviedla, že účasť na demonštrácii bola slabšia aj vzhľadom na nadchádzajúci týždeň prázdnin a pracovného voľna v inštitúciách EÚ, keď mnoho Slovákov z Bruselu už odcestovalo.

Organizátori opäť pripomenuli situáciu na Slovensku, ktorá nastala po vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Piatkové zhromaždenie malo podnázov "V predvečer svadby", lebo dvojica zavraždených mladých ľudí mala mať svadbu v sobotu 5. mája. Okrem už tradičnej výzvy na vyriešenie dvojnásobnej vraždy odzneli slová na obranu slobody médií, najmä v súvislosti s dianím v RTVS, a základných princípov demokracie.

"Hlavnými témami sú sloboda médií a aby sme nezabudli a vytrvali. Spomienka na to, že niekto bol zavraždený pre svoje myšlienky," uviedla Blahová. Aj v mene všetkých prítomných na Schumanovom námestí domov na Slovensko odkázala: "Sme s vami."

Potvrdila, že veľa Slovákov žijúcich v Belgicku pozorne sleduje dianie na Slovensku a nie je im jedno, čo sa tam deje. Odkazujú, že demokraciu, ktorej súčasťou je aj sloboda médií, treba stále obraňovať. Rovnako ako aj slušnosť a transparentnosť, ktoré by mali byť samozrejmou súčasťou politického života.

Podľa jej slov aj večerné protestné zhromaždenie potvrdilo, že sa tunajší Slováci snažia zapájať a pomáhať i napriek tomu, že žijú v cudzine. "Hovorí sa o odlive mozgov zo Slovenska, ale ja si myslím, že viac viem pomôcť odtiaľto," opísala situáciu.

Organizátori v závere podujatia upozornili, že v súvislosti s vývojom situácie na Slovensku nie je vylúčené, že zvolajú aj ďalšie protestné zhromaždenia.