Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Import

Spisovateľka Tamara Tainová sa nebojí výziev ani kontroverzných tém

Foto: archív Tamary Tainovej

Už pri svojej prvej knihe siahla po námete, ktorý je predmetom mnohých diskusií a rozdeľuje slovenskú verejnosť na dve polovice

Bratislava 19. júla (TASR) - Príbeh o mladom gayovi s názvom "Je to inak, mami..." napísala s takou presvedčivosťou, že okamžite vzbudila zvedavosť, kto sa v skutočnosti skrýva pod jej menom. V druhej knihe s názvom "To prejde" odhaľuje ďalšiu tabuizovanú tému.Tamara miluje čierno-biele fotografie, nepárne čísla a zmysel pre humor, pretože ako s obľubou tvrdieva, smiechom sa dá vyliečiť všetko - aj chorá láska. Zo všetkých ročných období sa jej najviac páči jeseň, zo všetkých morí Egejské a medzi psom a mačkou sa stále nevie rozhodnúť. Nestretnete ju nikdy na ulici, ak jej horoskop predpovedá nebezpečenstvo, pretože je prehnane poverčivá. A jej fotografiu by ste cez Google hľadali len márne, píše pod pseudonymom.

Čo práve čítate?

Momentálne čítam Deväť drakov od Michaela Connellyho - o tom autorovi som počula už dávnejšie, no kúpila som si ho len nedávno, ostatný pol rok som sa totiž zabávala čítaním severských autorov - Larssonom, Nesbom a Keplerom - milujem totiž detektívky a vnímam ich ako skvelý relax.

Vyhýbate sa niektorým knihám?

Úporne rozmýšľam nad žánrom, autorom, alebo konkrétnou knihou, ktorú by som si nikdy nekúpila a nechcela čítať. Nemám rada prvoplánové a vulgárne knihy a nedokážem čítať knihy, ktoré obsahujú zdĺhavé opisy alebo nič nehovoriace dialógy. Je to tak trochu moja profesionálna deformácia, ale ak ma kniha nezaujme na prvej strane, odkladám ju.

Ovplyvnili nejaké knihy Váš život?

Kníh, ktoré ovplyvnili môj život, je mnoho. Niektoré ma učili, ako písať, niektoré zase naopak. Ale ak mám povedať len jednu - je to útla knižočka Dušana Mitanu Patagónia. Pri jej čítaní som si voľakedy dávno povedala: "Takto by som chcela vedieť písať. Rýchlo, prudko čitateľne a súčasne." Možno preto som si tak veľmi zamilovala Stiega Larssona. Dokázal skĺbiť úderný novinársky štýl s úžasnou psychológiou postáv.

Článok je pripravený v spolupráci s recenzným portálom www.book.review.sk

Michal Mário Šťastný, Gymnázium J.C.Hronského, Vrútky