Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Import

SPPK: Počet pracovníkov v potravinárstve SR vlani klesol o 0,4 %

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Najvýraznejšie zvýšenie počtu zamestnancov sa vlani zaznamenalo vo výrobe mlynských výrobkov, kde počet zamestnancov medziročne stúpol o 27,1 %.

Bratislava 28. apríla (TASR) - V roku 2023 pracovalo v slovenskom potravinárskom priemysle 31.935 zamestnancov. Oproti roku 2022 sa stav zamestnancov znížil o 0,4 %. Uviedol to pre TASR Matej Korpáš z tlačového odboru Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

Najvýraznejšie zvýšenie počtu zamestnancov sa vlani zaznamenalo vo výrobe mlynských výrobkov, kde počet zamestnancov medziročne stúpol o 27,1 %. Výraznejšie zvýšenie počtu zamestnancov sa evidovalo vo výrobe, v spracovaní a konzervovaní mäsa a mäsových výrobkov (o 23,5 %) a vo výrobe kakaa, čokolády a cukroviniek (o 10,7 %).

Zvýšenie priemerného počtu zamestnancov sa v sledovanom období zaznamenalo vo výrobe hroznového vína (o 6 %), v spracovaní a konzervovaní ovocia a zeleniny (o 2,8 %), vo výrobe rastlinných a živočíšnych olejov a tukov (o 2,1 %), vo výrobe ostatných potravinárskych výrobkov (o 1,4 %) a v odvetví výroby cestovín (o 0,8 %). Takmer bez zmeny bol vlani v porovnaní s rokom 2022 počet zamestnancov vo výrobe pekárskych vrátane cukrárskych okrem trvanlivých výrobkov.

Najvýraznejšie zníženie počtu zamestnancov v roku 2023 nastalo vo výrobe a v konzervovaní hydiny (o 22,5 %), vo výrobe trvanlivých pekárskych výrobkov (o 8,6 %) a v odvetví výroby hotových krmív (o 8,4 %).

Priemerný počet zamestnancov sa znížil vo výrobe destilovaných alkoholických nápojov (o 3,4 %), vo výrobe piva a sladu (o 2,5 %), v odvetví stáčania prírodných minerálnych vôd a vo výrobe nealko nápojov (o 2,3 %), v odvetví úpravy a spracovania mlieka (o 1,9 %) a vo výrobe mäsových výrobkov vrátane hydinových (o 1,7 %).