Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Import

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 28. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 28. marca 2024 - 11.45 h.



Košice - Slovensko si vstup do Severoatlantickej aliancie muselo zaslúžiť a napraviť si meno. Pri príležitosti 20. výročia vstupu Slovenska do NATO to povedal vtedajší prezident SR Rudolf Schuster s tým, že bez členstva v tejto obrannej organizácii by Slovensko nebolo ani v Európskej únii.



Bratislava - Mimoriadne rokovanie Národnej rady pre návrh ústavného zákona o ochrane pred útokmi chráneného živočícha zatiaľ nebude, zákon o možnom odstrele rizikových medveďov sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní na najbližšej riadnej schôdzi parlamentu. Predpoludním to oznámil predseda Národnej rady Peter Pellegrini.

Na snímke predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini.
Foto: TASR Pavel Neubauer


Bratislava - Ministerstvo vnútra zriadilo pre druhé kolo prezidentských volieb infolinku, na ktorej voličom poskytnú informácie súvisiace s uplatňovaním volebného práva. Voličom bude k dispozícii na telefónnych číslach 02/4859 2317 a 02/4859 2312 od utorka 2. apríla.



Bratislava - Komunistická strana Slovenska odporúča v druhom kole prezidentských volieb svojim voličom spomedzi kandidátov Petra Pellegriniho. Stanovisko poskytol predseda strany Jozef Hrdlička. Strana apelovala na účasť vo voľbách.



Bratislava - Na Slovensku vlani zomrelo 54.133 ľudí. Úmrtnosť medziročne klesla o 9,1 percenta. Hodnoty sa priblížili číslam z obdobia pred pandémiou ochorenia COVID-19. Najčastejšou príčinou smrti boli v minulom roku choroby obehovej sústavy. Informoval dopoludnia Štatistický úrad.



Košice - Nové vlakové spojenie medzi Prahou a ukrajinským Čopom cez Žilinu a Košice spustil od dnes súkromný dopravca RegioJet. Priamy spoj na ukrajinskú hranicu umožňuje prestup na spoje ukrajinských železníc. Vlak premáva denne na trase Praha - Čadca - Žilina - Poprad - Košice - Čop a späť.



Berlín - Jeden zo šoférov autobusu, ktorý včera havaroval pri nemeckom Lipsku, bol 53-ročný Slovák. V čase nehody, ktorá si vyžiadala štyri obete na životoch, však šoféroval jeho 62-ročný český kolega. Vodiči medzi obeťami nie sú.

Na snímke havarovaný autobus na mieste nehody na diaľnici A9 pri nemeckom meste Schkeuditz v stredu 27. marca 2024.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Väčšina ľudí (47 percent) súhlasí s tým, že NATO prispieva k bezpečnosti Slovenska v čase ruskej agresie na Ukrajine. To, že neprispieva k bezpečnosti, si myslí 30 percent opýtaných a zvyšných 23 percent nemá na túto tému jasný názor. Vyplýva to z dát kontinuálneho prieskumu postoja obyvateľov "Ako sa máte, Slovensko?".



Brusel - Zástupcovia štátov EÚ sa včera večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré ukrajinské poľnohospodárske výrobky, oznámilo belgické predsedníctvo Rady EÚ. Medzi dotknuté výrobky patria vajcia, hydina, cukor a kukurica.



Moskva - Počet mŕtvych po útoku na koncertnú sálu v Moskve z minulého piatka stúpol včera na 143. Išlo o najsmrtiacejší útok, k akému sa doteraz prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát na európskom území, a najhorší v Rusku za posledných 20 rokov.



Paríž - Francúzski politici z celého spektra včera vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.



Jeruzalem - Cirkevní predstavitelia v Jeruzaleme vyzvali včera vo svojom veľkonočnom posolstve na "okamžité a udržateľné prímerie" vo vojne medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy. V posolstve sa hovorí o "veľkom utrpení, ktoré nás tu v Svätej zemi obklopuje".



Bratislava - Katolíci, evanjelici a ďalší kresťania vstúpili Palmovou nedeľou, nazývanou aj ako Kvetná nedeľa (24. 3.), do Svätého týždňa. Na Zelený štvrtok, ktorý sa po novom zmenil na Štvrtok svätého týždňa, sa dnes večer po svätej omši na pamiatku Pánovej poslednej večere s učeníkmi začne v katolíckej cirkvi takzvané Veľkonočné posvätné trojdnie alebo triduum.



Bratislava - Žiaci základných a stredných škôl majú od dnes veľkonočné prázdniny. K vyučovaniu sa vrátia v stredu 3. apríla. Veľkonočné prázdniny sú pre školákov posledným dlhším voľnom pred koncom školského roka. Odmenou za celoročné úsilie budú pre školákov dva mesiace voľna od 1. júla do 30. augusta.