Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Import

Štefečeková obhájila striebro z Pekingu vo finále trapu žien

Slovenka Zuzana Štefečeková sa teší zo striebornej medaily v trape na OH v Londýne 4. augusta 2012. Foto: TASR/Martin Baumann
Na snímke vľavo Slovenka Zuzana Štefečeková sa teší zo striebornej medaily v trape na OH v Londýne. Uprostred zlatá Talianka Jessica Rossiová, ktorá dosiahla nový svetový a olympijský rekord a vpravo bronzová Francúzka Delphine Reauová Foto: TASR/Martin Baumann

Zlatú medailu získala Talianka Jessica Rossiová.

Londýn 4. augusta (TASR) - Slovenská strelkyňa Zuzana Štefečeková získala v sobotu na OH v Londýne striebornú medailu v trape a obhájila tak svoju pozíciu spred štyroch rokov v Pekingu. Z víťazstva sa tešila Talianka Jessica Rossivová, ktorá výkonom 99 bodov utvorila nový svetový rekord. Bronzová medaila putuje do Francúzska zásluhou Delphine Reauovej.

Pre Slovensko je to na prebiehajúcej olympiáde už štvrtá medaila, po troch bronzoch (Barteková, Martikán, Hochschornerovci) pridala teraz 28-ročná členka Strediska štátnej športovej reprezentácie MV SR Bratislava zatiaľ ten najcennejší kov. A to aj napriek tomu, že pred štartom svojej súťaže zverenka trénera Branislava Slamku zápasila s chrípkou a len v piatok dobrala posledné antibiotiká.

"Viem, že keď postúpim do finále, už je dobre. Pri tých troch chybách už zapracovala hlava, mám radosť, že som to rozdýchala. Boli tu moji najbližší, nechcela som ich sklamať. Nezložila som pred finále úplne zbrane v boji o zlato, no Rossiová išla svoje vlastné preteky. Mám obrovskú radosť. V rozstrele som si už trúfala, viac mi vyhovovalo aj ísť prvá zo všetkých. Z psychického hľadiska bolo dôležité, že som vo finále trafila posledný terč," reagovala po pretekoch Štefečeková.



Do finále postúpila z 2. miesta
Do finále postúpila z druhého miesta kvalifikačným výkonom 73 bodov, ktorý bol o dva body nižší, akým postúpila prvá Talianka Jessica Rossiová. Jej maximálny počet 75 bodov z kvalifikácie znamenal nový svetový rekord a súčasne i olympijský. Doterajšie svetové maximum patrilo Ukrajinke Victorii Čujkovej (74) a olympijské Litovčanke Daine Gudzineviciuteovej so 71 b.

Slovenka Zuzana Štefečeková sa teší z postupu do finále po kvalifikácii trapu žien na OH v Londýne 4. augusta 2012.
Foto: TASR/Martin Baumann
Pred bránami finále zostala obhajkyňa zlata z Pekingu Fínka Satu Mäkeläová-Nummelová, ktorá prišla o postup medzi šesticu najlepších až po rozstrele so Španielkou Fatimou Galvezovou, keď mali zhodne po 70 bodov, no Španielka v ňom zostrelila 12 terčov, Fínka o jeden menej. Bez medaily skončila aj tretia z roku 2008 Američanka Corey Cogdelová (11. miesto) a svoju medailovú zbierku v Londýne nerozšírila ani jej krajanka, víťazka skeetu Kimberly Rhodeová, keď v trape skončila deviata so 68 bodmi. Finále až na prvé miesto suverénky Rossiovej, ktorá nástrelom 99 bodov stanovila aj svetové finálové a olympijské maximum, ponúklo dramatický scenár. Nakoniec vyústilo do k.o. rozstrelu troch strelkýň - Štefečekovej, Perilliovej a Reauovej - a v ňom ukázala najpevnejšie nervy práve Slovenka, ktorá zostrelila tri terče.

výsledky:

trap - ženy: 1. Jessica Rossiová (Tal.) 99 (75-nový svetový a olympijský rekord+24), 2. Zuzana Štefečeková (SR) 93 (73+20+3), 3. Delphine Rauová (Fr.) 93 (72+21+2), 4. Alessandra Perilliová (San Marino) 93 (71+22+1), 5. Fatima Galvezová (Šp.) 87 (70+17), 6. Suzanne Baloghová (Aurt.) 87 (72+15)

Tu bude player


Štefečeková: "Som ako Federer, keď prehrávam, zaberiem"

Dvojnásobná strieborná medailistka Zuzana Štefečeková sa prirovnáva k Rogerovi Federerovi - vtedy, keď treba, zaberie najviac. Mimoriadnu psychickú odolnosť prezentovala trapistka aj v sobotu na londýnskej olympijskej strelnici, keď sa v rozstrele troch pretekárok o medaily nepomýlila ani raz a zapísala si po Pekingu druhé striebro. Štvrtá slovenská medaila vo výprave má pre Slovensko zatiaľ najcennejšiu hodnotu.

Štefečeková kráčala kvalifikáciou pomerne suverénne, s dvoma chybami jej finále nemohlo ujsť. Po jej prvých 6 ranách vo vyvrcholení súťaže sa zaprášilo zakaždým a vyzeralo to na minisúboj Rossiová-Štefečeková, ostatné strelkyne chybovali. Prišli však tri ľavé nízke terče v sérii, Slovenka sa ani s jedným nevedela vyrovnať a zrazu sa musela báť o medailu. "Všetky tri boli ľavé nízke. Úspešne som pri nich dokázala zopakovať tú istú technickú chybu - nedotiahla som terč," obrnila sa sarkazmom slovenská reprezentantka a pokračovala. "Mne to finále zvyčajne nejde. Tie tri chyby so mnou ale nič významné nenarobili. Mala som trochu obavy z toho, ako to zvládne hlava a bála som sa neúspechu. Nechcela som, aby ma tí, čo sem prišli, videli odchádzajúcu s plačom zo strelnice po poslednom pokuse," analyzovala Štefečeková. Francúzka Delphine Reauová sa jej vyrovnala, úpenlivo útočila aj Sanmarínčanka Alessandra Perilliová. Nakoniec sa dráma dotiahla až do trojrozstrelu, pretože Reauová i Štefečeková minuli do konca po jednom terčíku - v rovnakej sérii. "Musím sa priznať, že pri posledných finálových terčoch som cítila tlkot srdca v hlave i hrudi. Najťažší bol ale ten úplne posledný finálový výstrel," priznala Štefečeková.

Suverénna Talianka, iba 20-ročná Jessica Rossiová mala klapku na očiach počas celých pretekov a vôbec si nevšímala súperky ani okolie. Išla si vlastné preteky sama so sebou, výsledkom je svetový rekord (99) a jediné zakolísanie vo finále. "Talianka si bežala svoje vlastné preteky. Teoreticky sa dalo rátať, že vo finále šupne 4-5 chýb, to sa u nás stáva, ale ako bola psychicky nastavená, nasvedčovalo, že sa tak nestane."

Dejstvo rozstrelu v úvode sprevádzali ovácie talianskej časti obecenstva, ktoré oslavovalo svoju hrdinku. Nervydrásajúce vyvrcholenie napokon skončilo v prospech obhajkyne striebra. Išla prvá, dvakrát holubov zložila, Perilliová vypadla v prvom kole, Reauová nezvládla druhé. "Prvý mi šiel vyšší rovný, takže tam bola väčšia šanca uspieť. Pri streľbe Francúzky som sa pozerala len do zeme, keď nastal krik a potlesk, nevedela som, čo to znamená. Potom radosť, emócie až tak nevnímate, ale keď som videla našich nalepených na zábradlie a všetkých oblečených do rovnakého úboru, potom už to boli len super pocity," opísala Štefečeková, ktorá vydala zo seba aj zaujímavé prirovnanie. "Možno som ako Federer, že keď začnem prehrávať, až vtedy zapínam naozaj. Vie ma to vyhecovať." Ako švajčiarsky tenisový virtuóz zvláda tajbrejky, presne s takým prehľadom zvládla aj Štefečeková v sobotu ten svoj strelecký "tajbrejk", minimálne v tomto prirovnanie sadlo.

Štefečeková prekonala len pred niekoľkými dňami virózu, ktorú bolo treba liečiť medikamentmi. Vraj v nej ešte nejaké rezíduá choroby zostali, ale vo výkone ju neovplyvnili. "Bol tam nejaký pozostatok, včera som ešte bola akási vláčna, dnes to však bolo už v poriadku. Ráno som pre istotu nebrala nijaké lieky, radšej som nič nejedla, tak polku croissantu dokopy za deň."

Lesk zhodných medailí sa zvyčajne porovnávať dá a na prvý pohľad po udalostiach v areáli Royal Artillery Barracks by sa zdalo, že londýnska odráža svetlo viac než tá pekinská spred štyroch rokov. "Dnes je to plné emócií, ale zajtra to bude taká istá medaila, ako z Pekingu. Psychicky som sa však na ňu viacej narobila teraz. V Londýne sa to odo mňa očakávalo, v Pekingu nie. Boli tlaky od ostatných, sama na seba som si vyvíjala. Mala som za sebou veľa známych, nechcela som streliť nejaký podradný výsledok," povedala a jedným dychom hneď vyjavila aj zoznam ľudí, ktorým ďalšie striebro venuje: "Masérovi, trénerovi, streleckému tímu, všetkým okolo mňa a samozrejme najbližším - rodine a kamarátom. A ľuďom, čo sú tu."

Sezóna mala pre strelcov jasný vrchol v olympijských súťažiach. Keďže Štefečeková počas sezóny nemala na Svetových pohároch veľké množstvo hviezdnych chvíľ, ponúka sa námet, že výborne vyladila formu na vrchol. Už druhýkrát. "Nie, nie je to tak. Možno môj tréner niečo také rieši a taktizuje takýmto spôsobom, ale nikdy mi to nepovedal. Na OH sme sa snažili pripraviť, ako sme najlepšie vedeli, nejaké veci sme aj zmenili a vyzerá to, že to takto malo byť," odmietla hľadať zákonitosti v dvoch medailách 28-ročná trapistka.


Tu bude player