Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Import

Tŕpne vám ruka, bolí vás zápästie?

Foto:

Pozor - syndróm karpálneho tunela prerastá do civilizačnej choroby.

Bratislava 30. mája (OTS) - Syndróm karpálneho tunela naberá v súčasnosti rozmery civilizačnej choroby. Postihuje najmä ľudí, ktorí pracujú manuálne a stereotypne. Avšak v poslednom období sa čoraz častejšie vyskytuje aj u ľudí pracujúcich s počítačom, ktorí nesprávne držia „myšku“. Podľa štatistík, takmer polovicu prípadov chorôb z povolania na Slovensku tvoria ochorenia horných končatín z dlhodobého nadmerného a jednostranného zaťaženia. Spomedzi nich dominuje syndróm karpálneho tunela. Patrí tak medzi najčastejšie ochorenia, ktoré postihujú zápästie a ruku. Prejavuje sa nočnými bolesťami, oslabením ruky, či tŕpnutím prstov. Po vyčerpaní všetkých možností konzervatívnej liečby, nastupuje operačná liečba, ktorá sa doteraz robila len chirurgicky. Prvú operáciu syndrómu karpálneho tunela urobil v roku 1924 Herbert Galloway. V poslednom období nastupuje nová moderná a šetrnejšia metóda – endoskopia, ktorú využívajú chirurgické metodiky v mnohých terapeutických postupoch v rámci chirurgie, ortopédie, či traumatológie. Takou je aj endoskopia karpálneho tunela.

„Základným chirurgickým cieľom je uvoľnenie stredného nervu, zníženie tlaku na nerv z okolia v úžine karpálneho kanála metódou prerušenia najväčšieho karpálneho extrakapsulárneho väzu,“ vysvetľuje MUDr. Jaroslav Cigaňák, chirurg a člen Výboru Slovenskej spoločnosti chirurgie ruky, ktorý robí endoskopické operácie karpálneho tunela metódou dvoch minicízií. Táto metóda umožňuje kompletné preťatie všetkých troch častí väzivových pruhov medzi karpálnymi kostičkami. Je tým vytvorený základný predpoklad pre úľavu od tŕpnutia prstov, bolestí, od neschopnosti udržať predmety v ruke a aj od bezsenných nocí, kedy ruka tŕpne a dochádza k nespavosti a nepohodliu pacienta. Takáto operácia je kratšia, bezpečnejšia a minimálne invazívna. Výhodou pre pacienta je aj to, že pooperačný priebeh je bez akejkoľvek fixácie ruky a potrebné je len sterilné krytie ranky bežnou náplasťou. Pacient po zákroku okamžite začína s precvičovaním ruky a prstov. Návrat do bežného pracovného života je pomerne krátky a bežne sa pohybuje od jedného do troch týždňov.

„V Union zdravotnej poisťovni nám záleží, aby naši poistenci mali k dispozícií modernú, kvalitnú a najmä bezpečnú zdravotnú starostlivosť. Preto sme endoskopickú operáciu syndrómu karpálneho tunela zazmluvnili vo všetkých chirurgických 118 zariadeniach jednodňovej zdravotnej starostlivosti na Slovensku,“ povedala členka predstavenstva Union zdravotnej poisťovne, Elena Májeková. Ako ďalej dodala, endoskopickú operáciu syndrómu však zatiaľ nerobia všade. Na túto metódu je nevyhnutné materiálne no najmä personálne dovybavenie zmluvných poskytovateľov.

„Táto operačná metóda prináša výhodu poistencom aj zamestnávateľom, nakoľko po operácií je pri endoskopii výrazne kratšia doba práceneschopnosti zamestnancov,“ doplnila Elena Májeková.

Nie vždy sa musí syndróm karpálneho tunela riešiť operačne. Dôležitá je najmä rehabilitácia a to nielen ruky, ale aj krčnej chrbtice. „Fyzioterapia pri karpálnom tunely zmierňuje až odstraňuje zatuhnutia svalov a šliach a tak znovu obnovuje funkciu ruky. Dochádza k uvoľneniu štruktúr, ktoré boli opuchom utlačené. Fyzioterapia môže byt zameraná aj preventívne v exponovaných profesiách,“ povedala fyzioterapeutka Lucia Merceková, členka Slovenskej komory fyzioterapeutov, Českej pediatrickej spoločnosti a Medzinárodného inštitútu McKenzie.