Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Import

Modrý tiger je už v slovenských kinách

Celovečerný česko-slovensko-nemecký film Modrý tiger sa už premieta na plátnach slovenských kín. Snímka, určená pre detského diváka, je debutom režiséra Petra Oukropca.

Bratislava 23. marca (TASR) - Celovečerný česko-slovensko-nemecký film Modrý tiger sa už premita na plátnach slovenských kín. Premiéru mal vo štvrtok 22. marca. Snímka, určená pre detského diváka, je debutom režiséra Petra Oukropca. Na filme sa ďalej podieľali kameraman Klaus Fuxjäger, zvukár Jan Čeněk či supervízor animovaných sekvencií Michal Struss. Obsadení boli herci ako Linda Votrubová, Jakub Wunsch, Barbora Hrzánová, Jan Hartl, Daniel Drewes, Stano Pitoňák, Lenka Vychodilová, Anna Polívková. Snímka, vybraná na prestížne medzinárodné detské festivaly v Kanade, Nórsku a Nemecku, trvá 90 minút.  
    
Námet na dobrodružný rodinný film našiel režisér Petr Oukropec v detskej knihe s rovnomerným názvom od Terezy Horváthovej, ktorá s režisérom zároveň pracovala aj na scenári. Nájsť vhodný námet však nebolo jednoduché. ,,Ja som dlho hľadal ako producent látku, ktorá by bolo vhodná pre deti, hľadal som postavu, ktorá by ma osobne zaujímala, bavila, ktorá by bola niečím súčasná, mala v sebe určitú alternatívu,“ dodal Oukropec. Od knižnej predlohy sa čiastočne odrazili aj výtvarné podklady pre film. Ilustrátor knihy Juraj Horváth totiž pracoval aj ako výtvarník Modrého tigra.       

Prelínanie sveta snov a sveta skutočností dosiahli tvorcovia prostredníctvom animácie, pripomínajúcej detské kresby. Na tých sa podieľal tím slovenských animátorov pod vedením Michala Strussa. ,,Na Slovensku sa realizovali všetky animované vstupy tohto filmu. Bolo to veľmi náročné, hlavne kvôli veľkej kombinácií techník, ale zároveň to bol v poslednom období najzaujímavejší projekt, na ktorom som pracoval,“ povedal Struss, ktorý už má na konte viacero krátkych animovaných či celovečerných snímok. Okrem animácií však bola potrebná aj zmena v skutočnosti oranžového tigra na modrého. ,,Bolo treba manuálne ho orezať, a až potom korigovať farbu, oranžovú meniť do modra,“ povedal Struss o postprodukčnej úprave hraného záberu.       

Hlavnú postavu Johanky, žijúcej pri botanickej záhrade, stvárnila len desaťročná Linda Votrubová. Už pol roka pred natáčaním sa začala spriateľovať s trojmesačnými tigrími dvojičkami Aronom a Tarzanom. S Johankou má okrem lásky k prírode či exotike, spoločnú aj inú vlastnosť. ,,Tiež snívam s otvorenými očami, predstavujem si rôzne veci...“

Podľa tvorcov ide o film pre všetkých malých tigrov a ich veľkých rodičov. ,,Malým tigrom“ chce odkázať ,,hlavne to, žeby sa nemali báť, báť sa slobody, ktorú majú, nemali by sa báť si vymýšľať, snívať a tie sny realizovať, premieňať svoje prostredie, ísť do konfliktu, keď cítia nejakú nespravodlivosť...“, zhrnul zámer filmu režisér Petr Oukropec.
Karolína Lacová, 23 rokov, Univerzita Konštantína Filozofa, Nitra