Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Import

Union poisťovňa prepláca vakcínu proti osýpkam všetkým poistencom

Foto:

Osýpky patria medzi najzávažnejšie vírusové ochorenia.

Bratislava 27. mája (OTS) - Len nedávno zasiahla východné Slovensko najväčšia epidémia osýpok za posledných 20 rokov. Nakazených bolo viac ako 200 ľudí. Pôvodcom ochorenia je vírus osýpok, ktorý napáda bunky imunitného a nervového systému. Vírus osýpok sa prenáša kvapôčkovou infekciou, čiže kašľom, kýchaním alebo hovorením. Do tela sa dostane cez sliznice dýchacích ciest a spojovku oka. Vírus sa veľmi rýchlo šíri vzduchom najmä medzi neočkovanými skupinami obyvateľstva. Obávanými komplikáciami osýpok sú zápal pľúc a poškodenie centrálneho nervového systému. Najúčinnejším preventívnym opatrením proti osýpkam je očkovanie. Aj napriek tomu, že očkovanie proti osýpkam je povinné, tak zaočkovanosť klesla a nie je tak zaručená dostatočná ochrana populácie.

„Aj nedávna epidémia na východe krajiny ukázala, že osýpky sa aj v súčasnosti objavujú medzi ľuďmi a tak je vhodné využiť možnosť dať sa bezplatne zaočkovať. Union zdravotná poisťovňa preto od 15. mája kompletne uhradí MMR vakcínu všetkým poistencom, ktorí o očkovanie požiadajú. Našim cieľom je chrániť všetkých poistencov pred týmto nebezpečným vírusom,“ uviedla Elena Májeková, členka predstavenstva Union zdravotnej poisťovne. Ako doplnila, zmena spočíva v tom, že doteraz bola očkovacia látka proti osýpkam uhrádzaná v súlade s platnou legislatívou deťom vo veku 15 až 18 mesiacov a v 11. roku života, alebo v mimoriadnych situáciách na základe rozhodnutia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva a teraz preplatíme vakcínu všetkým poistencom.

Ak sa rodičia rozhodnú dieťa dodatočne zaočkovať proti osýpkam, je potrebné navštíviť pediatra a dohodnúť sa s ním na postupe. Ak majú o očkovanie záujem dospelí, je vhodné obrátiť sa na všeobecného lekára. Originál dokladu o zaplatení vakcíny v lekárni stačí s vyplnenou žiadosťou o príspevok na očkovaciu látku predložiť Union zdravotnej poisťovni. Celá cena vakcíny bude následne poistencom poukázaná na bankový účet alebo zaslaná domov poštovou poukážkou.