Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Import

V Afganistane s rodinou nežijem,mám tu však ochranku, hovorí Ján Kubiš

Ján Kubiš Foto: TASR/Martin Baumann

Na otázku, či sa aj on ocitol v nebezpečnej situácii, odpovedal Osobitný predstaviteľ generálneho tajomníka OSN v Afganistane Ján Kubiš, že sa vždy môže niečo stať.

Kábul/Bratislava 22. apríla (TASR) – Afganistan je podľa Osobitného predstaviteľa generálneho tajomníka OSN v Afganistane Jána Kubiša krajinou, ktorá je v konflikte a dochádza tam k problémom. Spomenul napríklad spálenie výtlačkov posvätnej knihy islamu, ku ktorej prišlo nešťastnou náhodou vo februári na americkej leteckej základni Bagram severne od Kábulu. V Afganistane to vyvolalo vlnu rozhorčených protestov a násilností, ktoré si vyžiadali desiatky obetí.

V tejto súvislosti zaútočili protestujúci aj na úrady Pomocnej misie OSN v Afganistane (UNAMA), ako aj na samotných pracovníkov Organizácie Spojených národov. "Boli sme neprávom obviňovaní, že sme spoluúčastní a spoluzodpovední," vysvetlil v rozhovore pre TASR.

Podobný incident sa stal aj pred rokom po tom, ako floridský radikálny pastor Terry Jones vyzýval na pálenie Koránu. To chcel uskutočniť na výročie teroristických útokov v USA z 11. septembra. V jednom z úradov OSN v meste Mazáre Šaríf počas protestov prišlo k tragédii. Demonštranti vtedy podľa Kubiša zavraždili siedmich pracovníkov. "Určite to nie je stabilná situácia z hľadiska bezpečnosti," dodal.

Kubiš v Afganistane nežije so svojou rodinou. "Ide o krajinu, ktorá je z hľadiska pôsobenia OSN bez rodinných príslušníkov. Z času na čas sa vídavame, ale je to skutočne sporadické," priblížil. Na otázku, či sa aj on ocitol v nebezpečnej situácii, odpovedal, že sa vždy môže niečo stať. "Ale ja by som to nepreháňal. Mám ochranu, ktorá robí všetko, čo je v ich silách," konštatoval.

Kubiš nahradil v januári tohto roku v tejto významnej funkcii OSN Staffana de Misturu zo Švédska, ktorý viedol UNAMA od marca 2010 do decembra 2011. Slovenský diplomat predtým pôsobil ako šéf Európskej hospodárskej komisie OSN (UNECE) v Ženeve. Do Afganistanu prišiel v čase, keď klesá medzinárodná rozvojová pomoc a z krajiny začali odchádzať zahraniční vojaci. Ich postupné sťahovanie by malo byť ukončené do konca roku 2014.