Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Import

V Bratislave prezentovali novú knihu z dielne Petra Valčeka

Foto: TASR/Lucia Rusnáková

Peter Valček vyštudoval žurnalistiku na Filozofickej fakulte UK v Bratislave. Vo svojom profesijnom zdokonaľovaní pokračoval v Literárno-vedeckom ústave SAV, kde si spravil literárnovednú ašpirantúru.

Bratislava 21. marca (TASR) - Prezentácia novej knihy z dielne Petra Valčeka – Slovník teórie médií sa uskutočnila dnes v bratislavskom Dome novinárov za účasti autora a Ľubora Hallona z Národného osvetového centra.

Publikácia je pokračovaním úspešného titulu Slovník literárnej teórie a vychádza pod záštitou Literárneho informačného centra. Predmetom celej knihy sú médiá – teoretický a empirický výskum ich podoby, problematiky, histórie, ktorý sa sleduje od dvadsiatych rokov 20. storočia až po ich súčasný stav. Tieto dve, obsahovo podobné diela, sú, ako sám autor povedal, výsledkom jeho skúmania špecifického lyrizmu Vincenta Šikulu, ktorý u neho vzbudil záujem k poviedkam a k textu celkovo.

„Toto bol hnací prvok, ktorý naštartoval môj záujem“, povedal autor na prezentácii. Slovník je v abecednom poradí, nachádza sa v ňom veľa schém, tabuliek a obrázkov pre lepšie porozumenie textu. Doplňujúca literatúra jasne figuruje za každým heslom.

Diela Petra Valčeka sa považujú za ojedinelé na slovenskom trhu. „Keď začnete písať, rastie to samo a musíte to kŕmiť“, odpovedá autor na otázku, prečo slovník disponuje toľkými stranami a prečo ešte uvažuje nad jeho rozšíreným vydaním, podobne ako v prípade prvého slovníka. „Slovník je vec otvorená, v každom niečo chýba, keďže pohľadov na vec je viacero“, dopĺňa Valček. Negatívne hodnotí stav výučby na školách, ktorá, v porovnaní s minulosťou značne poľavila, a preto dúfa, že jeho slovníky pomôžu nielen odborníkom, ale aj študentom. "Bez mojej prózy sa svet zaobíde", zdôrazňuje autor. Súčasný stav médií hodnotí relatívne pozitívne a vysvetľuje potrebu prepracovanej mediálnej legislatívy a renomovaných odborníkov.

Peter Valček vyštudoval žurnalistiku na Filozofickej fakulte UK v Bratislave. Vo svojom profesijnom zdokonaľovaní pokračoval v Literárno-vedeckom ústave SAV, kde si spravil literárnovednú ašpirantúru. Počas svojho štúdia na rok odbočil od literárneho zamerania a venoval sa štúdiu fyziky, čo mu neskôr pomohlo v jeho tvorbe.

Pracoval ako redaktor Smeny, šéfredaktor Literárneho týždenníka a momentálne je publicistom na voľnej nohe, príležitostným scenáristom, prekladateľom a zároveň učiteľom na univerzite v Olomouci. Svojich študentov hodnotí ako spoluautorov slovníka, ktorí ho svojimi otázkami inšpirovali k napísaniu vydaných slovníkov.

Do autorovej tvorby okrem spomenutých titulov patrí jeho debut Levy benátske/Láska na sklonku leta, Osudy eseje, Savojský kríž, Multimediázia alebo Čas kentaurov.

Lucia Rusnáková, 21 rokov, Univerzita Komenského, Bratislava