Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia KHL

Slovan začne v piatok prípravu, v budúcej sezóne v Bobrovovej divízii

Na snímke radosť hráčov Slovana po strelení prvého gólu súperovi vo štvrťfinále play off hokejovej extraligy HC Slovan Bratislava - MsHK Žilina 9. marca 2012 v Bratislave. V popredí zľava Martin Bakoš, strelec gólu Martin Štajnoch, Ivan Ďatelinka a Michal Hudec. Foto: TASR

´Belasí´ sa v Bobrovovej skupine ocitli spoločne s Medveščakom Záhreb, Dinamom Riga, fínskym Jokeritom, Dinamom Minsk a SKA Petrohrad a Atlant Mytišči.

Moskva 8. júla (TASR) - Hokejisti Slovana Bratislava odštartujú prípravu na sezónu 2014/15 Kontinentálnej hokejovej ligy už tento piatok. V kabíne "belasých" sa predstaví viacero letných posíl, no nebudú chýbať ani známe tváre z uplynulej sezóny ako Jaroslav Janus, Michal Vondrka, či navrátilec Tomáš Netík.

Hráči Slovana sa doteraz pripravovali individuálne. "Pred prvým tréningom na ľade podstúpia všetci členovia mužstva zdravotné a záťažové testy. Tie nám detailnejšie ukážu, ako sa každý z nich pripravil na novú sezónu," uviedol pre oficiálnu stránku klubu tréner Rostislav Čada.

Hlavný kormidelník "belasých" pricestuje do Bratislavy z Brna vo štvrtok, na druhý deň dopoludnia ho čaká úvodný tréning: "Tréningy budú zväčša zamerané na získanie špeciálnej fyzickej kondície. Okrem iného sa budeme venovať individuálnym obranným a útočným činnostiam jednotlivca. Neskôr prejdeme k špeciálnym herným činnostiam ako presilová hra, oslabenia a systém hry celého mužstva. Trénovať budeme prevažne trojfázovo, dvakrát na ľade, jedenkrát tréning sily v posilňovni," povedal český kouč.

V lete 10 prípravných zápasov

Slovanistov čaká v lete porcia desiatich prípravných zápasov. "Zvlášť v auguste príde k zvýšenej hernej konfrontácii s viacerými mužstvami, ktoré sa prezentujú rôznymi hernými štýlmi. Za súpermi nás čaká pomerne veľa cestovania. Aj v tomto období sa však budeme snažiť o maximálnu intenzitu tréningov, s cieľom byť v prípravných zápasoch čo najviac úspešní," pokračoval Čada.

Jeho novým asistentom pre nasledujúcu sezónu bude Vladimír Orzságh: "Vlado bude mať pri prvom tíme úloh viac. Jednou z tých hlavných bude počas zápasov koučovanie bekov, teda nasadzovanie jednotlivých obranných párov na ľad a koordinovanie ich celkového ice-timu," dodal Čada.

Nové posily

Slovan získal pred novou sezónou viacero posíl. Do tímu prišli napríklad kanadský obranca Kurtis Foster, americkí útočníci Matt Murley a Patrick White, Slovinci Rok Tičar a Žiga Jeglič, švédsky brankár Johan Backlund, či slovenský reprezentačný útočník Ladislav Nagy.

Po úvodných jedenástich dňoch prípravy na ľade odohrá Slovan prvý prípravný zápas sezóny 2014/15 22. júla v Liberci proti účastníkovi KHL Metallurg Novokuzneck.

Slovan v Bobrovovej divízii

Známy je už aj kalendár medzinárodnej súťaže. "Belasí" sa predstavia v Bobrovovej divízii spoločne s nováčikom Jokeritom Helsinki z Fínska, chorvátskym Medveščakom Záhreb, lotyšským Dinamom Riga, bieloruským Dinamom Minsk a ruskými klubmi SKA Petrohrad a Atlant Mytišči. Každý účastník súťaže odohrá v základnej časti celkovo 60 stretnutí.

V novom ročníku sa predstaví celkovo 28 tímov rozdelených do dvoch konferencií (Západná a Východná) a celkovo štyroch divízií. Podľa oficiálneho webu KHL bude celý kalendár po schválení hracieho systému známy v najbližších dňoch. Každý účastník súťaže odohrá v základnej časti celkovo 60 stretnutí.

Zmeny v hracom systéme

Hrací systém v poradí 7. ročníka nadnárodnej súťaže prejde hneď niekoľkými zmenami. So svojimi divíznymi súpermi odohrajú zverenci českého trénera Rostislava Čadu 4 zápasy systémom 2 doma a 2 na ľade súpera. S tímami z Tarasovovej divízie, ktorá ďalšími siedmimi účastníkmi dotvára podobu Západnej konferencie, odohrá Slovan dve stretnutia, po jednom doma aj vonku. Náročnejší systém sa prejaví až pri konfrontáciách s Východom. Ten tvorí Černyševova a Charlamovova divízia, pričom pred vlastnými fanúšikmi by mali Bratislavčania nastúpiť proti všetkým siedmim tímom z jednej a proti zvyšným siedmim z druhej zasa na ľade súperov.

Zostávajúcich osem duelov sa bude viazať na utvorené dvojice v divízii a s tímom z Východu a určí ich vedenie súťaže. Na štyri zápasy tak "belasí" nastúpia proti jednému z tímov vo vlastnej konferencii a zvyšné štyri konfrontácie absolvujú proti celku z Východu. Zloženie dvojice medzi konferenciami určí rovnako vedenie KHL.

Zostávajúcich osem duelov sa bude viazať na utvorené dvojice v konferencii a s tímom z Východu a určí ich vedenie súťaže. Na štyri zápasy tak "belasí" nastúpia proti jednému z tímov vo vlastnej konferencii a zvyšné štyri konfrontácie absolvujú proti celku z Východu.

V sezóne 2014/2015 sa oproti vlaňajšku nepredstavia Lev Praha, Spartak Moskva a Donbass Doneck. Prvé dva menované kluby mali problémy finančného charakteru, Spartak bojoval s vyrovnaním dlhov a finalista uplynulého ročníka play off Lev zasa nedokázal naplniť rozpočet. Špecifickým prípadom bol Donbass, ktorý sa v budúcom ročníku nepredstaví pre pretrvávajúce politické nepokoje na Ukrajine. Ich výsledkom bolo aj zapálenie domáceho stánku Arena Družba. Naopak do súťaže sa vrátil klub Lada Togliatti a pribudli aj fínsky Jokerit Helsinki s ruským tímom Leopardi Soči.

Rozdelenie tímov v KHL 2014/2015:

Západná konferencia:


Bobrovova divízia: Atlant Mytišči, Dinamo Minsk, Dinamo Riga, Jokerit Helsinki, Medveščak Záhreb, SKA Petrohrad, SLOVAN BRATISLAVA

Tarasovova divízia: Víťaz Podolsk, Dinamo Moskva, Lokomotiv Jaroslavľ, Severstaľ Čerepovec, Torpedo Nižnij Novgorod, Leopardi Soči, CSKA Moskva

Východná konferencia:


Charlamovova divízia: Avtomobilist Jekaterinburg, AK Bars Kazaň, Metallurg Magnitogorsk, Neftechimik Nižnekamsk, Traktor Čeljabinsk, Jugra Chanty Mansijsk, Lada Togliatti

Černyševova divízia: Avangard Omsk, Admiral Vladivostok, Amur Chabarovsk, Barys Astana, Metallurg Novokuzneck, Salavat Julajev Ufa, Sibir Novosibirsk