Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Knihy

Ďalšie prestížne ocenenie pre autora Žertu Milana Kunderu

Milan Kundera ilustračné foto Foto: TASR/AP

Milan Kundera, ktorého preslávili svojho času diela ako Žert, Směšné lásky alebo Nesnesitelná lehkost bytí, píše už po francúzsky.

Paríž 12. júna (TASR) - Svetoznámy český spisovateľ Milan Kundera (83), ktorý žije už niekoľko desaťročí vo Francúzsku, sa v pondelok stal laureátom prestížnej Ceny Francúzskej národnej knižnice. Informovali o tom české médiá.

Pre rodáka z Brna, ktorý počas normalizácie prišiel o československé občianstvo a našiel druhú vlasť práve v krajine galského kohúta, je to ďalšie francúzske ocenenie po Veľkej cene Francúzskej akadémie (2001) a Svetovej cene Nadácie Simone a Cina Del Ducaovcov spred troch rokov, ktoré mu udelili podobne ako terajšiu cenu za celoživotné dielo.

Milan Kundera, ktorého preslávili svojho času diela ako Žert, Směšné lásky alebo Nesnesitelná lehkost bytí, píše už po francúzsky. Jeho dielo tvoria básne, eseje, divadelné hry i prózy. Problémy, ktoré majú vydavatelia so získaním práv na vydanie jeho francúzsky napísaných diel v preklade do českého jazyka, by zainteresovaní mohli hovoriť dlho.

Literát, ktorý patrí medzi vôbec najprekladanejších českých autorov vôbec a ktorý je od roku 1981 francúzskym občanom, si vyslúžil už doteraz množstvo ocenení, vrátane francúzskej Prix Médicis (1973), talianskej Premio Mondello (1978), rakúskej Štátnej ceny za európsku literatúru (1987), Ceny Jaroslava Seiferta (1994), Herderovej ceny (2000), ale aj vysoké české a francúzske štátne vyznamenania.

Milan Kundera je iba štvrtým laureátom Prix de la Bibliotheque nationale de France za celoživotné dielo, ktorú doteraz získali Philippe Sollers (2009), Pierre Guyotat (2010) a Patrick Modiano (2011).