Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Knihy

Dosiahneš všetko, ak chceš - aj o tom je nová kniha Jána Riapoša

Na archívnej snímke vpravo predseda Slovenského paralympijského výboru (SPV) Ján Riapoš. Foto: TASR/Martin Baumann

Ide o krédo, ktoré neustále dokazujú úspešní slovenskí paralympionici. Jedným z nich bol Radovan Kaufman, ktorý statočne bojoval s ťažkou chorobou.

Bratislava 14. júla (TASR) - Dosiahneš všetko, ak chceš. Aj o tom je nová kniha Jána Riapoša Mal som (vždy) šťastie 2. Ide o krédo, ktoré neustále dokazujú úspešní slovenskí paralympionici. Jedným z nich bol Radovan Kaufman, ktorý statočne bojoval s ťažkou chorobou. Aj jeho príbeh je súčasťou novej knihy predsedu Slovenského paralympijského výboru Jána Riapoša a Evy Bacigalovej. Autori v nej vyspovedali osobnosti, ktoré dokázali poraziť nepriaznivý osud. Podporuje ich aj spevák Robo Opatovský s novou skladbou Nepadám.

Výtvarníci, sochári, skladatelia, speváci, spisovatelia a ekonómovia sa spojili, aby podporili slovenských paralympionikov. Akademický maliar Stano Trepač a akademický sochár Ján Ťapák vytvorili sochu výnimočnej osobnosti Radovanovi Kaufmanovi, ktorý svoj statočný boj s ťažkou chorobu prehral ako mladý chlapec. Dovtedy však stihol úspešne reprezentovať Slovensko v športe. Verejnosť si naňho môže pamätať ako na paralympijského víťaza zo Sydney 2000 a tiež zakladateľa projektu Na kolesách proti rakovine. Sochu odhalili v Partizánskom pred školou, ktorá nesie jeho meno.

Eva Bacigalová, Ján Riapoš: Mal som (vždy) šťastie 2
Foto: facebook/Slovenský paralympijský výbor


"Socha nesie motto 'Dosiahneš všetko, ak chceš', ktoré najlepšie vystihuje životnú filozofiu tohto veľkého športovca. Ide o prvé umelecké dielo umiestnené vo verejnom priestore na Slovensku, venované paralympijskému športovcovi," konštatuje predseda Slovenského paralympijského výboru Ján Riapoš. Rozhovor s mamou Radovana Kaufamana a s ďalšími deviatimi nezlomnými osobnosťami je súčasťou knižnej novinky, ktorá vznikla ako voľné pokračovanie titulu Mal som (vždy) šťastie, v ktorom Eva Bacigalová v rozhovore s Jánom Riapošom zachytila jeho osobný a pracovný príbeh. Tentoraz sa garde obrátilo a Riapoš vyspovedal autorku. Ostatných deväť rozhovorov robila táto známa novinárka, ktorá sa tiež popasovala s ťažkou chorobou.

"Pri tvorbe tohto diela som mala možnosť spoznať ďalšie neuveriteľné osudy a ľudí, čo nezanevreli na život len preto, že im do neho vstúpila zdanlivo neprekonateľná prekážka. Ich príbehy sú silnou motiváciou aj pre mňa," prezradila Bacigalová. Ján Riapoš dodáva, že mal šťastie, že sa Eva rozhodla pokračovať v tomto projekte a súhlasila aj so svojím vyspovedaním: "Mám ešte väčšiu radosť ako pri jednotke, že sa podarilo knihu vydať a verím, že si nájde svoju cestu aj k čitateľom."

Projekt podporil aj spevák Robo Opatovský, ktorého príbeh je tiež súčasťou knihy. "S Jankom sa poznáme už skoro 20 rokov a ja sa snažím aspoň troškou pomáhať. Či už tým, že sa stávam súčasťou koncertov, podujatí ako boli Na kolesách proti rakovine, oslavy 30. výročia Rehabilitačného centra Kováčová a naposledy na Dni Radovana Kaufmana v Partizánskom. Som rád, že som súčasťou paralympijskej rodiny," poznamenal Opatovský, ktorý pre slovenských paralympionikov zložil pieseň Nepadám. Autorkou textu je Oľga Záblacká, o hudobnú produkciu a aranžmán sa postaral Marek Šurin.

"Pesnička Nepadám bola nápadom Janka Riapoša. Inšpiráciou pre mňa a takisto autorku textu Oľgu Záblackú bolo práve viacero príbehov silných osobností, ktoré nevzdávajú boj s ťažkým osudom a chorobou. Myslím, že refrén skladby to vystihuje úplne excelentne. Nepadám, len tak sa nevzdám. Nepadám, je to moja cesta," uzavrel Opatovský.