Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Knihy

E. BACIGALOVÁ: Šťastie nehľadajte mimo seba

Na archívnej snímke Ondrej Nepela s trénerkou Hildou Múdrou, 3. februára 1966. Foto: TASR - Š. Petráš

Novinka z vydavateľstva Perfekt opisuje okrem iných životné príbehy bývalého futbalistu Tomáša Masaryka, stolnej tenistky Aleny Kánovej, či fenomenálnej trénerky krasokorčuľovania Hildy Múdrej.

Bratislava 16. augusta (TASR) - V Bratislave dnes prezentovali knihu Mal som (vždy) šťastie 2. Novinka z vydavateľstva Perfekt opisuje okrem iných životné príbehy bývalého futbalistu Tomáša Masaryka, stolnej tenistky Aleny Kánovej, fenomenálnej trénerky krasokorčuľovania Hildy Múdrej, či novinárky a spisovateľky Evy Bacigalovej.

"Je to veľmi pestrá množina ľudí, sú medzi nimi štyria vozíčkari a ďalší ľudia, ktorí sú prepojení so Slovenským paralympijským výborom a spája ich to, že prekonali v živote ťažké obdobie, ktoré ich možno dočasne zrazilo na kolená, no oni sa rozhodli, že sa nestanú obeťou udalostí, ale postavia sa k svojmu životu inak," povedala pre TASR spoluautorka knihy Eva Bacigalová.

Publikácia nadväzuje na jej knihu rozhovorov s paralympijským športovcom a predsedom SPV Jánom Riapošom Mal som (vždy) šťastie, v ktorej zaznamenala jeho osobný a pracovný príbeh. "Súhlasil som, že Evka bude viesť so mnou rozhovory, ktoré majú pomôcť ľuďom zorientovať sa hlavne pri poúrazových stavoch. Už vtedy som ju upozorňoval, že ju raz vyspovedám. Som rád, že sa mi ju podarilo po roku a pol presvedčiť. Ako onkologická pacientka má čo povedať pre motiváciu ľudí po tomto ochorení," uviedol pre TASR Ján Riapoš, ktorý je po autohavárii v roku 1993 odkázaný na pohyb pomocou vozíka.

V knižnej dvojke sa teda garde obrátilo a športovec, ktorý v Riu 2016 štartoval ako doteraz jediný Slovák už na šiestej paralympiáde a so ziskom štyroch zlatých medailí je aj najúspešnejším slovenským paralympionikom v letných športoch, vyspovedal autorku. Z prostredia hendikepovaných športovcov a ľudí, ktorí ich podporujú, vybral ďalších deväť osobností, ktorých príbehy zaznamenala Eva Bacigalová. Riapoš považuje knihu rozhovorov za motivačnú: "Ľudia v nej nájdu v skrátenej forme, ktorá sa príjemne číta, množstvo inšpirácií pre svoj život, aby neurobili chyby. Najrozumnejšie človek funguje, ak sa učí na chybách iných, čo je niekedy ťažké dosiahnuť. Možno táto kniha pomôže mnohým, aby nemuseli skončiť na vozíku, s onkologickým alebo inými problémami, môže ich inšpirovať, aby zmenili svoj život."

Hoci sa v názve knihy hovorí o šťastí, čitateľ by nemal očakávať, že v nej objaví tie jediné správne recepty. Sú v nej osudy ľudí, ktorí hodnotu šťastia spoznali vo chvíli, keď museli vzdorovať nešťastným náhodám, úrazu, zlým podmienkam či osobnej tragédii. Našli však cestu k harmónii života a aj k toľko spomínanému šťastiu. "Tieto príbehy nevyzývajú ľudí k tomu, aby sa nejako správali, ale ponúkajú modely žitia konkrétnych ľudí. Možno práve to by mohlo byť motiváciou pre tých, čo hľadajú šťastie. Hlavne ho netreba hľadať mimo seba, to je náš dosť častý omyl, tie cesty treba hľadať v sebe," podčiarkla Bacigalová, ktorej na jeseň vyjde ďalšia kniha. Venovala ju životnému osudu Hildy Múdrej a jej zverenca, slávneho krasokorčuliara Ondreja Nepelu.

Pokračovať bude aj séria rozhovorov s ľuďmi, ktorí prežili inšpiratívne príbehy: "Ja už mám v hlave trojku. Verím tomu, že v nie krátkej dobe, ale stretneme sa pri pokračovaní príbehov Mal som (vždy) šťastie 3," uzavrel Riapoš.