Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Knihy

J. Banáš pokrstil Poslednú neveru, poviedky ako vystrihnuté zo života

Foto: bux.sk

Banáš v poviedkach ponúka čitateľom spaľujúcu vášeň, lásku i nenávisť, nádej i sklamanie, vieru i neveru, víťazstvá i pády, ale aj humor.

Bratislava 8. júna (TASR) - Spisovateľ Jozef Banáš pokrstil vo štvrtok (7.6.) v Bratislave svoj nový knižný počin.

Po bestselleroch Idioti v politike, Zóna nadšenia, Zastavte Dubčeka!, Kód 9 a Sezóna potkanov teraz prichádza s výberom poviedok Posledná nevera s podtitulom Poviedky pre milujúcich. Podľa slov autora sú všetky zo slovenského prostredia.

"Mnohé sú to veci, ktoré mi rozprávali priatelia, kolegovia, niektoré sú námety - pivné reči, kde sa chlapi chvália, 2/3 z toho si vymyslia (smiech). Sú to moje prežitky z kúpeľov, z vlaku, ale dosť veľa je ich tam aj z nášho vzťahu s mojou manželkou," povedal pre TASR Jozef Banáš, ktorý momentálne pracuje na novom dokumentárnom románe Kód 1. K poviedkovému žánru si len "odskočil", aby si oddýchol od písania ďalšieho románu. "Musím preštudovať asi 30 kníh, ktoré som priniesol zo sveta, z Indie, Kašmíru, pretože chcem, aby tá kniha bola naozaj dobrá."

Banáš v poviedkach ponúka čitateľom spaľujúcu vášeň, lásku i nenávisť, nádej i sklamanie, vieru i neveru, víťazstvá i pády, ale aj humor. "Sú to príbehy o nevere v samých seba, v naše sny, v zmysel života, pre ktorý sme tu. Takáto nevera nás robí smutnými," komentoval novinku autor.

Knihu uviedla do života Banášova kolegyňa Oľga Feldeková. "Oľga uverejnila moju prvú poviedku Mimoriadny rýchlik, dokonca nielen časopisecky, ale zostavila antológiu slovenskej mladej poviedky v roku 1984 a dramaturgovala môj film Začiatok sezóny. Máme veľa spoločného," priznal spisovateľ.

Foto: bux.sk
Výber jeho Poslednej nevery tvoria staršie poviedky napísané v roku 1984 i novšie, ktoré autor napísal v posledných rokoch. V zbierke nájdu čitatelia 18 poviedok. "Veľmi dobre sa čítajú. Keď som ich čítala v rukopise, bola som v absolútnej pohode. Niektoré poviedky ma dojímali k slzám, nad niektorými som sa pousmiala, ale všetky som čítala s veľmi dobrým pocitom," zhodnotila pre TASR knižnú novinku "ako vystrihnutú zo života" riaditeľka vydavateľstva Ikar Valeria Malíková. "Čím ma prekvapil v poviedkach, to bolo to, ako ich dokázal vypointovať. Mala som pocit, že na tom malom priestore, ktorý poviedka autorovi poskytuje, dokázal pointu úplne perfektne napísať, vystihnúť," dodala.

Jozef Banáš napísal viac ako 200 komentárov, glos, esejí, štyri televízne inscenácie, scenár k filmu Začiatok sezóny, tri divadelné komédie a knihy: Idioti v politike (2007, vyšlo v štyroch vydaniach), Zóna nadšenia (2008), Zastavte Dubčeka! (2009), Kód 9 (2010), Sezóna potkanov (2011), Posledná nevera (2012). Za knihu Zastavte Dubčeka! získal ocenenie Zlatá kniha, za Kód 9 ocenenie Platinová kniha.