Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Knihy

Knižnica pre mládež mesta Košice predstaví projekt pomalého čítania

Ilustračná snímka Foto: TASR/Henrich Mišovič

Prioritnými cieľmi Kabinetu pomalosti, ktorý prevádzkuje občianske združenie Upupa epops, je rozvoj kultúry komunikácie a pomalého, teda sústredeného čítania.

Košice 8. januára (TASR) - Knižnica pre mládež mesta Košice predstaví projekt Kabinet pomalosti, ktorý si našiel miesto v kreatívnom a kultúrnom centre v bratislavskej Novej Cvernovke. Ide o netradičnú knižnicu, školu čítania, ako aj klub pre čitateľov, ktorí považujú za dôležité spomaliť.

"Kabinet sa nachádza v budove bývalej školy a ukrýva naozaj hodnotné a starostlivo vyberané knihy. Priestor je vytvorený pre všetkých kultivovaných ľudí hľadajúcich inšpiráciu, ľudí ochotných počúvať a tiež deliť sa o vlastné myšlienky, predstavy či skúsenosti," hovorí zástupkyňa riaditeľky Knižnice pre mládež mesta Košice Kamila Prextová.

Prioritnými cieľmi Kabinetu pomalosti, ktorý prevádzkuje občianske združenie Upupa epops, je rozvoj kultúry komunikácie a pomalého, teda sústredeného čítania. Prostriedkom na naplnenie zámerov združenia je organizovanie prednášok, seminárov či diskusií, ktoré majú poskytnúť priestor zmysluplnej analýze a interpretácii rôznorodých textov.

O aktuálnom fungovaní i ďalších zámeroch príde do knižnice porozprávať teoretik i praktik umenia pomalosti Viktor Suchý, ktorý poskytol tejto netradičnej knižnici až 3000 vybraných zväzkov kníh klasickej a súčasnej domácej i prekladovej literatúry. Spolu s ním privítajú Evu Braxatorisovú a Juraja Briškára, spoločne pôsobiacich v Upupa epops.

Súčasťou prezentačného podujatia, ktoré sa uskutoční v pobočke LitPark na Kukučínovej ulici v utorok (9.1.) o 18.00 h, bude rozhovor Marty Součkovej s Ľubošom Bendzákom o jeho knihe Samota je moja staršia sestra.