Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Knihy

Nájdite Útočisko s Nicholasom Sparksom

Nicholas Sparks Útočisko Foto: http://book.review.sk

Ďalšia Sparksova kniha ukrývajúca dávku romantiky, tajomstva a zaujímavých zvratov. Kniha, od ktorej sa nebudete vedieť odtrhnúť.

Bratislava 17. júla (TASR) - Začiatok knihy Útočisko od Nicholasa Sparksa vás vtiahne priamo doprostred deja. Až postupne sa retrospektívnymi návratmi v spomienkach hlavných postáv dostanete do minulosti a k podstate niektorých vecí.

Katie, hlavná hrdinka knihy, sa presťahuje do malého mestečka Southport s túžbou začať nový život. O svojej minulosti spočiatku hovoriť nechce, postupne sa však začne otvárať pred temperamentnou susedkou Jo, vdovcom Alexom, majiteľom miestneho obchodu, a jeho dvoma deťmi. Dejová línia je zaujímavá, nie je predvídateľná, do detailov premyslená a postupne odhaľuje tajomstvami opradenú minulosť hlavných postáv.

Nicholas Sparks je spisovateľ, ktorého štýl je veľmi špecifický. Na prvé prečítanie si čitateľ môže myslieť, že toto môže napísať len žena. No po prečítaní niekoľkých Sparksových kníh k jeho menu pokojne priradím lásku, romantiku, netradičné zápletky, ale aj tragiku, ľudské osudy a nečakané zvraty.

„Nepamätal si, kedy sa to stalo, ako to vzniklo. Možno v to ráno, keď videl, ako ju stíska Kristen po Joshovom páde do rieky, alebo v to daždivé popoludnie, keď ju viezol domov. Možno počas toho dňa, ktorý strávili na pláži. Vedel len to, že sa do nej zaľúbil, a modlil sa, aby cítila to isté.“

Po relatívne pokojných kapitolách, nabitých informáciami o minulosti Katie, môže čitateľ nadobudnúť pocit prichádzajúceho happy endu. Na ten si však ešte bude musieť počkať. Záverečné kapitoly sú oproti predchádzajúcemu deju veľmi dramatické, s vystupňovaným napätím.

„Za nimi tancoval oheň, vyskakoval do výšky a vrhal iskry k nebesám. Horeli už aj neďaleké stromy a konáre praskali ako ohňostroj. Odrazu sa ozval hlasný rachot, až im zaľahlo v ušiach, a keď sa Katie otočila, videla rúcajúce sa steny. Ozvala sa ohlušujúca explózia, a Katie s deťmi zmietla na zem tlaková vlna. Kým všetci traja lapili dych a obzreli sa za seba, z domu už zostala len gigantická horiaca troska. Zvládli to však, prežili. Pritisla k sebe Josha a Kristen, objala vzlykajúce deti a bozkávala ich vo vlasoch. „Nebojte sa,“ šepkala im, „už ste v bezpečí.“ Vtedy sa však pred ňou zjavil tieň a uvedomila si, že sa mýli. Bol to on, týčil sa nad nimi s pištoľou v ruke.“

Záver knihy má v sebe aj kúsok mystiky a krásnej myšlienky. Ak by som to mala zhrnúť, Útočisko sa bude páčiť všetkým doterajším fanúšikom Sparksových kníh. Je taká ako ostatné – neviete sa od nej odtrhnúť, no má v sebe opäť nový príbeh a nové ľudské osudy. Ak ste doteraz Sparksa nečítali a máte radi prepracovanejšiu romantiku, tajomstvá a zaujímavé zvraty, siahnite po tejto knihe.

Recenziu, ktorú napísala Lenka Káčerová, nájdete na http://book.review.sk/recenzie/utocisko-2