Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Knihy

Na pulty prichádza nová kniha rozprávok O dvanástich trpaslíkoch

Foto: PERFEKT

Autorom knihy je Štefan Nižňanský.

Bratislava 21. augusta (OTS) - Vydavateľstvo PERFEKT dnes prevzalo z tlačiarne knižnú novinku pôvodných slovenských rozprávok autora Štefana Nižňanského „O dvanástich trpaslíkoch“. Knižka sa dostane do predaja v týchto dňoch a čitatelia mladšieho školského veku si v nej, okrem 20-tich fantazijných príbehov, nájdu aj niekoľko zaujímavých prekvapení.

Napr. kreslenú mapu regiónu kde sa rozprávkové príbehy odohrávajú, pesničku o najznámejšom Záhorákovi Macejkovi, pre zručných chlapcov vystrihovačku Habánskeho domu, pre šikovné dievčatá recepty na Skalický trdelník i kapustník zo Stupavy. Do jesenného krstu knižky by mala byť v hudobnej dielni Mariána Čekovského stvorená špeciálna pesnička o Záhoráckych permoníkoch... Multimediálny projekt autora ráta v blízkej budúcnosti tiež s rozhlasovým aj animovaným spracovaním diela vo forme pôvodného večerníčkového seriálu.

Stručne z obsahu:

Záhorácku osadu Tomky už po stáročia obklopujú husté borovicové lesy, ktoré sa stali známou a obľúbenou hubárskou lokalitou. Tu sa odohrávajú príbehy obyvateľov tajuplného kráľovstva. Cap Gregor Veľký - ako panovník kráľovstva - prichýlil 12 permoníkov ktorí ušli z Kremnických baní pred hrozným panovníkom čierneho podsvetia. Spolu obývajú rozprávkovú záhradu. Okolie prekvapujú a tešia huncútstvami, no postupne vytvoria a osídlia pod Záhorím veľkú podzemnú ríšu „Dutániu“. Z nej ovplyvňujú životy všetkých rozprávkových bytostí, ríšu zvierat, no tiež pôvodných starousadlíkov i víkendových chalupárov žijúcich v kraji od Stupavy po Skalicu.

Detský čitateľ sa z veselých dobrodružstiev postupne dozvie kde sa ráno zobúdza slnko, ako vznikla dúha i kukučkové hodiny. Ako, kde a prečo rastú hríby, kto a kedy vymyslel žiarovky, prečo chodia niektorí Paštikári v lesoch pri Studienke s prázdnymi hubárskymi košíkmi... No aj o liečivých účinkoch zelá. Malým aj veľkým čitateľom prinesú vzrušenie príbehy o bosorákoch, záhoráckych ježibabách, súbojoch vladára borovicových lesov Bora s najväčším panovníkom podsvetia, tajomným a pochmúrnym černokňažníkom Krakom.

Nad rozprávkovým kráľovstvom sa objaví hrozba osudovej kliatby príchodom dvoch Mokrkov. Naplní sa kliatba, alebo ju magické bytosti : Borinka, prekrásna kňažná Skalica, južný vánok Senica, či bylinkárka Stupava dokážu odvrátiť?