Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Knihy

V. Brandejs vkladal na sklonku života do básní autobiografické motívy

Foto: wikimedia.org

V jeho ranej lyrickej poézii prevláda žáner impresionistickej miniatúry. Verše založené na drobnokresbe sa týkajú vzťahu človeka a prírody. Vyjadroval nimi obdiv rodnému kraju.

Opočno/Bratislava 4. júla (TASR) - Český básnik, spisovateľ a pedagóg Vladimír Brandejs sa narodil v českom Opočne 4. júla 1937. Dnes uplynulo od jeho narodenia 80 rokov.

V jeho ranej lyrickej poézii prevláda žáner impresionistickej miniatúry. Verše založené na drobnokresbe sa týkajú vzťahu človeka a prírody. Vyjadroval nimi obdiv rodnému kraju. Pravidelne sa vracal aj k motívom domova, rodiny, lásky, práce a smrti. V 70. rokoch 20. storočia sa v jeho tvorbe objavujú epické motívy, vyjadruje sa v rozsiahlejších poémach. Od konca 80. rokov v jeho poézii silnejú nostalgické a autobiografické motívy. Neskôr je zreteľnejšia tendencia k úspornosti vyjadrovania, ktorá ústi do aforizmov.

Vladimír Brandejs sa po strednej škole vydal na pedagogickú dráhu. Po štúdiu češtiny a dejepisu na Pedagogickej fakulte v Hradci Králové (popri zamestnaní učiteľa) pracoval na Okresnom národnom výbore v Kychnove nad Kněžnou. V rokoch 1987-1990 bol riaditeľom krajského nakladateľstva Kruh v Hradci Králové, v rokoch 1977 až 1990 riadil východočeskú pobočku Zväzu českých spisovateľov. V rokoch 1991 až 1997 vyučoval na základnej škole v rodisku.

Založil si vlastné nakladateľstvo Brandejs – Premeny, v ňom formou nenáročných xerograficky rozmnožených tlačí vydal niekoľko desiatok vlastných básnických kníh. V nakladateľstve vydával aj neperiodické Poetické noviny.

Prvú báseň Noc mu uverejnili v roku 1963 v Zemědělských novinách, publikoval aj v inej regionálnej tlači. Zbierky jeho poézie sú napríklad Krajiny vlídnosti, Závrať létavic, Vysoká hora lásky, Být je štěstí. Publikácie Prosby a lamentace aneb Život nevyprosíš a Území všech sú zbierkami aforizmov.

Básnik Vladimír Brandejs zomrel 23. júla 2005 v Opočne.