Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Knihy

Pred 100 rokmi sa narodil český básnik Jan Pilař

Foto: TASR

Od konca 30. rokov 20. storočia písal pre Československý rozhlas literárne pásma a úvahy. V rámci perzekúcie vysokoškolských študentov po 17. novembri 1939 bol väznený v koncentračnom tábore.

Stříbřec/Bratislava 9. septembra (TASR) - Od narodenia českého spisovateľa, básnika a literárneho kritika Jana Pilařa uplynie v sobotu 9. septembra 100 rokov. Vo svojich literárnych začiatkoch používal pseudonym Jiří Podhorský. Od konca 30. rokov 20. storočia písal pre Československý rozhlas literárne pásma a neskôr aj prednášky a úvahy.

Jan Pilař sa narodil 9. septembra 1917 v juhočeskej obci Stříbřec. Po maturite na reálnom gymnáziu v českom meste Klatovy začal v roku 1936 študovať češtinu a francúzštinu na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej v Prahe (dnes Česko). V roku 1939 debutoval zbierkou básní Jabloňový sad. V rámci perzekúcie vysokoškolských študentov po 17. novembri 1939 bol tri mesiace väznený v nemeckom koncentračnom tábore Sachsenhausen.

Po druhej svetovej vojne v roku 1946 dokončil vysokoškolské štúdiá. Potom viedol v rokoch 1945-1949 kultúrnu rubriku Zemědělských novin. V rokoch 1949-1954 bol tajomníkom českej sekcie Svazu československých spisovatelů a zároveň tiež zástupcom šéfredaktora Lidových novin (do roku 1952). Neskôr pôsobil ako šéfredaktor Literárních novin a potom ako riaditeľ vydavateľstva Československý spisovatel. V roku 1968 musel z vydavateľstva odísť a stal sa tajomníkom Svazu nakladatelů a knihkupců. Od roku 1970 pracoval opäť vo vydavateľstve Československý spisovatel, najskôr ako šéfredaktor a v rokoch 1982–1989 opäť ako riaditeľ. V 70. a 80. rokoch 20. storočia pôsobil aj na katedre českej a slovenskej literatúry Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej v Prahe. Na zaslúžený odpočinok odišiel v roku 1989.

Publikoval v českých časopisoch a novinách a tiež v poľských kultúrnych časopisoch. Spolupracoval s Československým rozhlasom. Bol autorom básnických zbierok (Dům bez oken, Okov, Radost na zemi, Strom se nepohřbívá, Krajinou pádí kůň, Žlutý list), kníh pre deti a mládež (Krysař, Píseň Vltavy), esejí, reportáží (Albánský zápisník) a spomienok (Sluneční hodiny). Publikoval veľké množstvo prekladov poézie. Prekladal z poľštiny, venoval sa najmä poézii Konstantu Ildefonsa Gałczyńského. Prekladal v jazykovej spolupráci poéziu z albánčiny, bulharčiny, ruštiny, nemčiny a španielčiny.

Český básnik Jan Pilař zomrel 19. októbra 1996 v Prahe v Českej republike.

Jeho intímnu, prírodnú, ale predovšetkým politickú a spoločensko-kritickú lyriku z 90. rokov 20. storočia, v ktorej sa komplikovane vyrovnával so spoločenskými zmenami ponovembrovej doby, zhrnula posmrtne vydaná zbierka básní Spadané listí (1997).