Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Knihy

Gymnazisti v Snine čítali 700 minút deťom povesti o meste

Ilustračná fotografia Foto: TASR/AP

Radnica v súvislosti s oslavami pri príležitosti 700. výročia prvej písomnej zmienky o Snine pripravila počas roka viacero akcií.

Snina 27. apríla (TASR) – Sninskí gymnazisti čítali dnes deťom 700 minút povesti o meste. Čitateľský maratón zorganizovali pri príležitosti 700. výročia prvej písomnej zmienky o Snine. Informovala o tom hovorkyňa radnice Eva Mihaliková.

Skupiny študentov navštívili miestne základné a materské školy, kde v 45-minútových blokoch predniesli najmenším povesti o meste, ktoré pod Sninským kameňom existuje podľa primátora Štefana Milovčíka oveľa dlhšie. Tvrdí, že keď prechádzali mnísi z Poľska cez priesmyk pohoria Vihorlat do Mukačeva, kopec, na ktorom sa týčili dve skalné bralá, im nápadne pripomínal horu Sinaj. "Odvtedy sa to začalo formovať až do dnešného názvu Snina," priblížil pre TASR ešte v januári tohto roka.

"Pri čítaní študenti s poslucháčmi spolupracovali a kládli im otázky zamerané na históriu Sniny a rozvoj čitateľskej gramotnosti," priblížila hovorkyňa s tým, že akcia mohla byť spojená s výtvarnou aktivitou detí, a to s tvorbou ilustrácií o prečítaných povestiach.

Radnica v súvislosti s oslavami pripravila počas roka viacero akcií. Ďalšia z nich sa uskutoční v stredu 3. mája. V tento deň bude v rámci Dňa Zeme čistiť vybrané lokality v meste a jeho okolí približne 700 žiakov miestnych škôl. "Veríme, že aj táto aktivita vzbudí u detí a žiakov záujem a pochopenie pre dobrú vec. Chceme vychovať generáciu, ktorá si uvedomí podstatu svojich činov a dôležitosť ochrany prírody v našom regióne," uzavrela Mihaliková.