Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Knihy

Vek priniesol bielu stužku do vlasov spisovateľky Jany Šrámkovej

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Jubilujúcu autorku preslávil aj román Biela stužka v tvojich vlasoch, v ktorom upozornila na generačné a sociálne problémy spoločnosti 70. rokov 20. storočia. Knihu pod rovnaným názvom aj sfilmovali.

Bratislava 12. mája (TASR) - Spisovateľka Jana Šrámková, jedna z najoriginálnejších postáv modernej slovenskej literatúry pre deti a mládež, sa narodila v Bratislave 12. mája 1942 a dnes má 75 rokov.

Jana Šrámková študovala na Škole umeleckého priemyslu (dnes Škola úžitkového výtvarníctva Josefa Vydru) v Bratislave. V rokoch 1958 až 1961 pracovala ako reklamná výtvarníčka v bratislavskom Dome knihy. Od roku 1961 pôsobí v slobodnom povolaní. V 60. rokoch 20. storočia vytvorila moderný variant detskej literatúry a jej diela sa prekladajú do mnohých jazykov.

Píše pre deti aj dospelých. V jej textoch určených deťom uplatňuje poetiku, v ktorej sa prelína realita s fantáziou. V tvorbe pre dospelých sa zameriava na vzťahy medzi ľuďmi.

Už ako študentka na strednej škole publikovala svoje verše v časopise Mladá tvorba. V časopise Slovenské pohľady uverejňovali v roku 1961 na pokračovanie jej prozaický debut – novelu pre mládež Strach mal moje oči.

Knižne debutovala knihou krátkych rozprávok pre deti Kľúč od zlatej brány v roku 1965. Autorské rozprávky vydala v knihe Lupienok a princezná Makovienka. Pre deti sú určené aj ďalšie knihy Robko a Ďobko, Ako rastú futbalisti, Dievča ako z výkladu, Rozprávky štrbavej opičky, Hop zo škôlky do školičky, Robko a Zobko (doplnené a upravené vydanie Robka a Ďobka).



Motívy z niektorých poviedok uverejnených v knihe Láska v troch podobách spracovala do románu Biela stužka v tvojich vlasoch. Za túto knihu dostala v roku 1973 cenu vydavateľstva Mladé letá. V roku 1977 bol román, v ktorom jeho autorka upozornila na niektoré generačné a sociálne problémy spoločnosti 70. rokov 20. storočia, sfilmovaný pod rovnaným názvom. Ďalším jej prozaickým dielom je titul Ostrie. Poviedky v ňom sa týkajú lásky – partnerskej i rodičovskej a jej hľadania. Vyjadrujú pocity osamelosti, smútku a problém komunikácie v neúplnej, resp. emocionálne nevyrovnanej rodine. S literatúrou pre mládež kniha súvisí len svojou tematickou orientáciou na mladých hrdinov.

Spisovateľka Jana Šrámková získala v roku 2005 ocenenie Trojruža za celoživotnú literárnu prácu.