Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Knihy

Tamara Heribanová zachraňuje rodinu

Tamara Heribanová Foto:

Slovenská spisovateľka Tamara Heribanová spolu s ďalšími autormi navrhla dizajnové puzdrá na tablety, mobilné telefóny, čítačky kníh a v týchto dňoch pripravuje novú knihu.

Bratislava 6. júla 2012 (TERAZ.sk) - Prvá slovenská čítačka elektronických kníh eWooky a k tomu štýlové puzdro s podpisom a plameniakmi Tamary Heribanovej. Známi spisovatelia a umelci ako Michal Viewegh, Jozef Banáš, Ján Saudek či Tamara Heribanová sa stali spolutvorcami dizajnových puzdier na tablety, mobilné telefóny, čítačky.

Limitovaná edícia praktických kožených puzdier má zároveň charitatívny rozmer. Časť výťažku z predaja originálnych puzdier, napríklad tých s podpisom Tamary Heribanovej, pôjde do Detského domova Spišský Štiavnik.

Keď Tamaru oslovili s týmto projektom, neváhala ani minútu. Hneď aj navrhla, že si puzdrá bude sama ilustrovať, pretože má rada výtvarné umenie a dokonca z neho maturovala. Mladá novinárka veľa maľovala, kreslila a výsledok stojí za to. Nádherné ružové plameniaky. „Aj doma mám plameniaky z Las Vegas. Sú to také pozitívne, magické a inšpiratívne tvory, ale aj elegantné,“ vysvetľuje s úsmevom Tamara.

Minulý rok bola v Detskom domove v Spišskom Štiavniku. Pani riaditeľka ju previedla po izbičkách, videla ako deti žijú, ako tancujú, a hneď bolo vidieť, že sú mimoriadne talentované. Neďaleko odtiaľ je osada, väčšina detí je teda rómskeho pôvodu, takže majú vynikajúce dispozície v rámci hudby a pohybu. No nie je tam dostatok financií, aby sa tie aktivity mohli realizovať, a preto sa ich rozhodla aj touto cestou podporiť. „Deti nám zatancovali, zaspievali, urobili fantastické predstavenie a ja som vtedy dojatá povedala riaditeľke: ´Ešte sa určite uvidíme a keby som vám mohla akokoľvek pomôcť, dajte vedieť´.“

Deti tam nemajú takmer nič, žiadne poriadne hračky. „Je tam čisto, cítiť tam lásku i pokoru, deti sú dobre vychovávané, no zíde sa tam každé euro. Či už na knihy, na spomínané pohybové aktivity, hračky.“ A tak časť peňazí z predaja puzdier s plameniakmi a podpisom Tamary Heribanovej poputuje do Detského domova v Spišskom Štiavniku.

Určite tam Tamara už čoskoro pošle aj svoju novú knihu, ktorú momentálne usilovne dokončuje. V októbri jej vyjde príbeh pre deti Misia Eva, prísne tajné. Je to o dievčatku, ktoré vrátilo lásku rodičom. Rodičia druháčky Evky Šidlovej sa totiž rozhodli pre rozvod, lebo vraj to bude všetko lepšie. Ona to však nenechá len tak. Vymyslí tajný plán, ako dať svojich rodičov opäť dokopy, no nebude na to sama. Zapojí do toho celé Slovensko.

Ku knihe vznikne dokonca aplikácia. Bude to kniha s interaktívnymi prvkami a rôznymi hrami, ako pexeso, puzzle či denník. V ponuke bude v najväčšom online kníhkupectve elektronických kníh www.iBux.sk, kde je už viac ako 3000 kníh, z toho vyše 1200 zadarmo. Softvérovú čítačku si možno zadarmo stiahnuť do mobilu, na tablet či do notebooku, a na dovolenke tak máte obrovskú knižnicu, ktorá váži pravdepodobne menej ako jedna kniha.

Rodinu Heribanovcov opisujú médiá ako šťastnú rodinu, čo je podľa Tamary aj pravda. Kde teda brala inšpiráciu k príbehu Misia Eva, prísne tajné? „Toľko detí má momentálne rozvedených rodičov, že sa tam možno nájdu a snáď zistia, že za rodinu sa oplatí bojovať,“ myslí si Tamara. „Ja sama mám kamarátky, ktoré sú rozvedené, majú deti a tie rozprávajú ako jeden víkend sú s tatkom, druhý s maminou, a niektoré z nich majú dokonca pocit, že rodičia sa rozviedli kvôli nim. A že ak by sa správali inak, ich rodičia by boli stále spolu.“

Samozrejme, aj u Heribanovcov boli hádky, spory, ale „moji rodičia si jeden druhého vždy vážili, rešpektovali sa, mali sa veľmi radi a aj keď bol nejaký problém, vedeli, že ten sa nemôže riešiť rozvodom. Deti nás totiž potrebujú,“ dodáva sympatická spisovateľka Tamara Heribanová, autorka svojej knižnej prvotiny Predavačka bublín.

Zadarmo stiahnuť: http://www.ibux.sk/index.php?pg=4