Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Knihy

V Knižnici pre mládež mesta Košice začína Mesiac autorského čítania

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V Knižnici pre mládež mesta Košice sa dnes začína siedmy ročník medzinárodného literárneho festivalu Mesiac autorského čítania.

Košice 4. júla (TASR) - Festival navštívia autori piatich krajín - Slovenska, Česka, Poľska, Ukrajiny a hosťujúceho Gruzínska, aby predstavili svoju literárnu tvorbu a prostredníctvom nej i zatiaľ neprebádanú cudzinu a zaujímavé literárne či jazykové experimenty. Večerné čítania, ktoré štartujú dnes a vyvrcholia 3. augusta, budú literatúru v jej rôznych podobách prezentovať denne, každý deň v týždni, v čase od 18.00 do 20.00 h.

"V prvý deň festivalu sa zoznámime s predstaviteľom gruzínskej džínsovej generácie Datom Turašvilim, ktorému okrem písania románov, poviedok, divadelných hier a filmových scenárov učarovali horolezecké expedície do najvyšších hôr sveta, ako napríklad na Kaukaz, do Himalájí a Ánd a rovnako s Milou Haugovou, výrazným talentom slovenskej poézie, poetkou a prekladateľkou, ktorá nedávno oslávila krásne 75. narodeniny. Určite to bude zaujímavý večer, ktorý svojou účasťou podporia vzácni hostia," uviedla riaditeľka knižnice Iveta Hurná.

Slávnostného otvorenia šnúry autorských čítaní sa dnes o 18.00 h v pobočke LitPark na Kukučínovej 2, osobne zúčastní Revaz Gachechiladze, mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Gruzínska v SR s manželkou. Program 31-dňového festivalu aj počas ďalších dní ponúkne viaceré literárne stálice.

"Hneď druhý deň 5. júla príde Aka Morčiladze, jeden z najuznávanejších literátov Gruzínska a zástanca Ecovej teórie o emancipovaných čitateľoch," priblížila Hurná.

"Som presvedčená, že aktuálny ročník naozaj poteší všetkých milovníkov literatúry, pretože si je z čoho vyberať. A preto už ďalej nebudem odporúčať, koho sa oplatí prísť si vypočuť, jednoducho si myslím, že každého jedného z našich hostí. Srdečne pozývam a teším sa na spoločné chvíle s dobrými textami, dobrou literatúrou, dobrými ľuďmi a v príjemnom prostredí našej knižnice," dodala Hurná.

Festival sa koná pod záštitou veľvyslanca Gruzínska v Slovenskej republike Revaza Gachechiladzeho a primátora Košíc Richarda Rašiho. Projekt bol podporený z verejných zdrojov Fondom na podporu umenia.

Bližšie informácie o podujatí nájdu záujemcovia na webovej stránke knižnice www.kosicekmk.sk alebo na www.autorskecitanie.sk.