Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Knihy

Kto vládne svetu?Odpovie vám autentický špionážny triler Tieňová vojna

Triler Tieňová vojna, ktorý napísaliSean McFate a Bret Witter. Foto: bux.sk

Ak by sme mali parafrázovať slová z knihy Tieňová vojna – kým vlády krajín sa volia na štyri či päť rokov, existujú mocní tohto sveta, ktorí plánujú na desiatky rokov dopredu.

Bratislava 22. augusta (TASR/TERAZ.sk) – Špionážny triler Tieňová vojna dvojice autorov Sean McFate a Bret Witter prichádza dnes na pulty slovenských knižných obchodov. TASR informovala PR manažérka vydavateľstva Ikar Lucia Čarná.

Kniha je napísaná veľmi autentickým spôsobom, nakoľko jej autor reálne pôsobil ako elitný žoldnier vo vojenskej firme, kde velil podobným operáciám, ako je tá, ktorú opisuje v knihe Tieňová vojna. Kto teda v skutočnosti vládne svetu? Ak by sme mali parafrázovať slová z knihy Tieňová vojna – kým vlády krajín sa volia na štyri či päť rokov, existujú mocní tohto sveta, ktorí plánujú na desiatky rokov dopredu. Otvorenou otázkou, ktorou sa zaoberá aj triler Tieňová vojna, stále zostáva aj situácia na Ukrajine.

Tom Locke pracuje ako elitný žoldnier pre úspešnú vojenskú firmu Apollo Outcomes. Po návrate z misie v Líbyi mu pridelia prísne tajnú nelegálnu operáciu na Ukrajine. Má len sedem dní na to, aby zachránil rodinu známeho ukrajinského oligarchu a zrealizoval veľkolepú útočnú akciu. Locke však netuší, že jeho ctižiadostivý a záhadný šéf Brad Winters sa zaplietol do vysokej geopolitickej hry s vplyvnými kapitálovými investormi po celom svete. Jediným chybným krokom riskujú všetko. A toho chybného kroku sa už možno dopustila Lockova stará láska, vojnová korešpondentka Alie MacFarlanová, ktorá impulzívnym konaním ohrozí ich život. Locke tak musí vynaložiť všetky sily, aby predišiel zrade, ktorá by mohla vyústiť do katastrofy.... a nakloniť misky mocenských váh na stranu Putinovho Ruska.

Sean McFate je profesorom stratégie na Národnej univerzite obrany a Fakulte zahraničných služieb Georgetownskej univerzity. Zároveň je vedeckým pracovníkom vo výskumnej inštitúcii Atlantickej rady. Slúžil ako výsadkár v 82. leteckej divízii, neskôr pracoval pre veľkú vojenskú firmu. Je autorom knihy The modern mercenary: Private armies and what they mean for world order (Moderný žoldnier: Súkromné armády a ich význam pre usporiadanie sveta). Bakalárske štúdium absolvoval na Brownovej univerzite, magisterský titul získal na Kennedyho fakulte politológie Harvardovej univerzity a doktorát na Londýnskej vysokej škole ekonómie a politických vied (LSE). S manželkou žije vo Washingtone.

Bret Witter je spoluautorom ôsmich bestsellerov, ktoré sa umiestnili v rebríčku The New York Times, vrátane Monuments Men, jeho doteraz najúspešnejšej knihy o pátraní po nacistických pokladoch. S rodinou žije v Decature v štáte Georgia.