Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Knihy

Vydavateľ F. A. Brockhaus stál pri zrode dodnes známej encyklopédie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Stručné články plné faktov, komplexný rozsah a dôraz na výstižnosť a aktualizáciu faktov boli ingredienciami, ktoré sa spolu s kvalitnými ilustráciami zaslúžili o popularitu tejto encyklopédie.

Dortmund/Bratislava 4. mája (TASR) – Nemecký vydavateľ Friedrich Arnold Brockhaus stál pri zrode vydavateľstva Brockhaus, ktoré je známe vydávaním slávnej encyklopédie. Narodil sa 4. mája 1772 v nemeckom Dortmunde. Vo štvrtok uplynie od jeho narodenia 245 rokov.

Friedrich Arnold David Brockhaus bol synom obchodníka a dvorného radcu Johanna Adolfa Brockhausa. Na jeho želanie zanechal štúdium na gymnáziu a začal sa učiť za obchodníka. Neskôr sa usadil v holandskom Amsterdame, ktorý predstavoval spoločne s Hamburgom (Nemecko) vstupnú bránu pre britský tovar smerujúci do Európy a mladému podnikateľovi ponúkal široké možnosti.

Šťastie sa od Brockhausa odvrátilo v roku 1804, kedy sa jeho obchody ocitli na bode mrazu. Vtedy mu prišla na um spásonosná myšlienka začať obchodovať s knihami. Keďže bol v Holandsku cudzincom a nemohol sa stať členom tunajšieho cechu kníhkupcov, niesol obchod spočiatku meno Rohloff and Co.

Okrem kníhkupectva sa Brockhaus venoval aj vydavateľskej činnosti. Krátko po sebe založil liberálne noviny De Ster, vydávané v holandčine, mesačník Individualitäten aus und über Paris a beletristický štvrťročník Conservateur vydávaný vo francúzštine. Ani jeden z týchto projektov nemal veľký úspech a všetky periodiká postupne zanikli.

Prelomom pre Brockhausa sa stala návšteva knižného veľtrhu v Lipsku (Nemecko) na jeseň v roku 1808. Za 1800 ríšskych toliarov tu kúpil práva na vydávanie nedokončeného Konverzačného lexikónu s ohľadom na časy súčasné, ktorého autormi boli Renatus Gotthelf Löbel a Christian Wilhelm Franke (lexikón bol pôvodne určený ženám). Brockhaus prišiel na myšlienku, že Lexikón by sa dal priebežne aktualizovať vydávaním dodatkov. Vznikol tak základ rozsiahlej encyklopédie, považovanej dodnes za jeden z najlepších sumárov vedomostí o vede, technike a dejinách ľudstva. Stručné články plné faktov, komplexný rozsah a dôraz na výstižnosť a aktualizáciu faktov boli ingredienciami, ktoré sa spolu s kvalitnými ilustráciami zaslúžili o popularitu tejto encyklopédie v prostredí vzmáhajúcej sa strednej vrstvy v nemecky hovoriacich krajinách.

Literárni historici upozorňujú, že Brockhausa nemožno považovať za zostavovateľa konverzačného lexikónu, jeho zásluha spočíva v tom, že rozpoznal perspektívy nedokončeného Löbelovho a Frankovho diela a urobil z neho základ svojej encyklopédie.

Friedrich Arnold David Brockhaus zomrel 20. augusta 1823 vo veku 51 rokov v nemeckom Lipsku. Vo vydávaní encyklopédie pokračovali jeho potomkovia.

Súčasný majiteľ nakladateľstva, mediálny koncern Bertelsmann sa v roku 2013 rozhodol ukončiť vydávanie tlačenej formy Brockhaus Enzyklopädie, ktorá je naďalej publikovaná len vo verzii on line.