Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Aktivisti z Košíc vyzývajú premiéra, aby sa vyjadril k ťažbe uránu

Protest proti ťažbe uránu na Jahodnej Foto: TASR/Milan Kapusta

Spoločné vyhlásenie občianskych združení korešponduje podľa aktivistov aj s petíciou, ktorú podpísalo viac ako 100-tisíc občanov .

Košice 24. marca (TASR) – Skupina občianskych združení a aktivistov v Košiciach vyzýva premiéra Roberta Fica, aby sa jednoznačne vyjadril k ťažbe uránu v oblasti Jahodná pri Košiciach. Ťažby uránu sa obávajú vzhľadom na pokračujúci geologický prieskum v rekreačnej oblasti, ako aj podpísané memorandum o spolupráci medzi Ministerstvom hospodárstva (MH) SR a firmou European Uranium Resources (EUU), ktorá má plány ohľadne využitia ložiska.

Na spoločnom postupe proti ťažbe uránu sa dohodli občianske združenia Pre Košice Sever, Sosna, Priatelia Zeme, iniciatíva Urán Košice STOP a Slovenský zväz ochrany prírody (SZOPK) – Základná organizácia Košice 2013. Na stredu (26.3.) na 20.00 h pripravujú stretnutie občanov na Hlavnej ulici v Košiciach so sledovaním predvolebnej debaty prezidentských kandidátov Roberta Fica a Andreja Kisku vo verejnoprávnej televízii. Vedenie RTVS zároveň žiadajú, aby v debate kandidátov zaznela otázka na ich postoj k ťažbe uránu.

"Vláda SR, premiér Robert Fico a ministri sa nedokážu jednoznačne vyjadriť k tomu, čo od nich občania Košíc očakávajú. A my od nich očakávame, aby jednoznačne zastavili všetky kroky týkajúce sa ťažby uránu v oblasti Košíc," viedol dnes na tlačovej konferencii Jaroslav Polaček za združenie Pre Košice Sever. Občianske združenia podľa neho spájajú sily, pretože majú pocit, že ich hlas nie je vypočutý. "Akcia, ktorú plánujeme na stredu, je jedna z prvých. Chceme počuť jasné vyjadrenie premiéra Roberta Fica. Ak s jeho vyjadrením nebudeme spokojní, ak budú jeho odpovede stále zahmlené, nejasné, budeme zvažovať ďalší postup," dodal.

Spoločné vyhlásenie občianskych združení korešponduje podľa aktivistov aj s petíciou, ktorú podpísalo viac ako 100.000 občanov so žiadosťou o okamžité zastavenie všetkých prác súvisiacich s ťažbou uránu.

Predseda košickej ZO SZOPK Ladislav Rovinský konštatoval, že samospráva upokojuje občanov, že ťažba pri Košiciach nehrozí, opak je však pravdou. Upozornil na podpísané memorandum o spolupráci medzi MH SR s firmou EUU, ako aj niekoľkokrát predĺžené rozhodnutia Ministerstva životného prostredia SR o prieskumnom území. "Žiadne vyhlásenia ťažbu nezastavia, ťažbu môžu zastaviť len konkrétne kroky. Je možnosť ako nepripustiť ťažbu uránu, a to je premietnuť zákaz ťažby do územných plánov. Ministerstvo hospodárstva a Banský úrad túto snahu v rozpore so zákonom sabotujú, čiže znemožňujú samospráve prijať také kroky, ktoré jediné môžu ťažbe uránu zabrániť," povedal Rovinský.

Štefan Szabó z OZ Sosna varoval, že ťažba uránu by so sebou priniesla zdevastovanú krajinu a ohrozenie zdravia obyvateľov.

Súčasťou najnovšej kampane proti ťažbe uránu sú bilbordy a letáky s heslom "Stop uránu! Zastavme urán teraz!" Jaroslav Polaček uviedol, že kampaň financuje z vlastných zdrojov.

Úrad vlády (ÚV) SR v reakcii vyjadril počudovanie nad kampaňou aktivistov. "Nerozumieme týmto hrám aktivistov - proti ťažbe uránu pri Košiciach sa predseda vlády Robert Fico i minister životného prostredia Peter Žiga už razantne niekoľkokrát postavili. Rezort životného prostredia dokonca pripravil aj memorandum o spolupráci proti ťažbe s dotknutými samosprávami, ktoré majú navyše pri povoľovaní ťažby právo veta," uviedol pre TASR Tlačový a informačný odbor ÚV SR. Pripomenul ďalej, že geologický prieskum pri Košiciach povolila v roku 2005 druhá vláda Mikuláša Dzurindu, ktorej bývalí členovia v súčasnosti podporujú vo voľbách hlavy štátu Andreja Kisku.

Ministerstvo životného prostredia tvrdí, že gelogický prieskum na Jahodnej muselo nedávno predĺžiť do jari 2015 pre odvrátenie hrozby medzinárodnej arbitráže. Rezort upozorňuje, že prieskum v žiadnom prípade neznamená ťažbu, ktorá je úplne iným procesom patriacim do kompetencie rezortu hospodárstva a obce ju môžu zastaviť, pretože disponujú právom veta. Minister životného prostredia Peter Žiga deklaruje, že je dlhodobo proti ťažbe uránu v Košiciach.