Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Branislava A. v kauze dvoch vrážd vylúčil súd na samostatné konanie

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Dôvodom bolo jeho pondelkové opakované odsúdenie na doživotie Špecializovaným trestným súdom v Banskej Bystrici.

Košice 12. novembra (TASR) – V košickej väznici dnes pokračovalo hlavné pojednávanie v kauze dvoch mafiánskych vrážd z rokov 2001 a 2003 v okrese Michalovce. Obžalovaní v prípade sú Branislav A., označovaný za bývalého šéfa zemplínskeho podsvetia, jeho brat Erik A. a Štefan F.

Súd dnes rozhodol o vylúčení trestnej veci Branislava A. na samostatné konanie. Dôvodom bolo jeho pondelkové (9.11.) opakované odsúdenie na doživotie Špecializovaným trestným súdom (ŠTS) v Banskej Bystrici. "Je potrebné vyčkať na právoplatnosť tohto rozhodnutia. Ďalší dvaja spoluobžalovaní sú vo väzbe už vyše troch rokov, pričom vo väzobných veciach je potrebné konať prednostne a urýchlene," uviedla predsedníčka senátu.

Branislav A. reagoval nesúhlasom. "Týmto rozhodnutím ste skomplikovali celú vec, toto je nonsens," povedal smerom k sudkyni. Následne ho z pojednávacej miestnosti v putách odviedla strážna služba.

Počas pojednávania potom Erik A. predkladal viacero návrhov na doplnenie dokazovania. Spochybňoval výpovede svedkov, z ktorých obžaloba vychádza, navrhol nové znalecké posudky a žiadal vypočuť ďalších svedkov. Prokurátor jeho návrhy, ako napríklad opätovné preskúmanie pozostatkov zabitého Jaroslava Baláža, navrhol zamietnuť ako nedôvodné.

Obžalovanému Štefanovi F. pred pojednávaním vypovedala plnú moc jeho obhajkyňa. On dnes ráno vypovedal plnú moc svojmu druhému advokátovi a žiadal súd, aby ho odviedli do cely s tým, že nemá svojho obhajcu. Sudkyňa odmietla tvrdenie, že jeho práva na obhajobu sú porušené. Konštatovala, že v zmysle zákona je zvolený alebo ustanovený obhajca povinný plniť svoje povinnosti až do skutočného prevzatia obhajoby iným zvoleným alebo ustanoveným obhajcom.

V prípade tzv. skupiny adamčovcov podľa obžaloby Erik A. v snahe uniknúť stíhaniu v inej trestnej veci nahovoril brata na fyzickú likvidáciu Jaroslava Baláža, ktorý mal predtým podpísať priznanie. Branislav A. a Štefan F. spolu s ďalšími osobami 2. februára 2001 Baláža previezli do rodinného domu v obci Čičarovce a donútili ho podpísať čisté listy papiera. Napokon ho mali uškrtiť povrazom a nahé telo zakopať pri obci Krišovská Liesková. Štefan F. okrem toho podľa rozsudku spáchal aj vraždu Ivana Skapinyeca, a to vo februári 2003 v rodinnom dome v obci Drahňov. Mladíka mal zaškrtiť rukami a potom zakopať pri Veľkých Kapušanoch.

Okresný súd vlani v júni v kauze uznal všetkých obžalovaných za vinných. Krajský súd v Košiciach však v marci tohto roku zrušil rozsudok a vec vrátil prvostupňovému súdu na nové prerokovanie a rozhodnutie. Dôvodom bolo odstránenie procesných pochybení a doplnenie dokazovania.