Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Brusel schválil a preplatí nákup 33 nových električiek pre Košice

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Celkové náklady projektu predstavujú vyše 57 miliónov eur.

Košice 22. októbra (TASR) - Európska únia (EÚ) preplatí Slovensku nákup 33 nových električiek, ktoré sa od minulého roka postupne nasadzujú v Košiciach. Popri končiacich projektoch rekonštrukcie električkových tratí ide o ďalší projekt, ktorý prispieva k zatraktívneniu mestskej hromadnej dopravy (MHD) v tomto meste.

"Súhlasné stanovisko Bruselu k projektu z Operačného programu Doprava znamená, že z prostriedkov Kohézneho fondu Slovensko definitívne získa 38.612.227 eur," informoval dnes TASR hovorca Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Martin Kóňa. Celkové náklady projektu predstavujú podľa neho 57.380.400 eur.

Dodávka nových električiek sa realizuje v rámci projektu Obnova vozového parku električiek v Košiciach od minulého roku do konca tohto roka. Súčasťou kontraktu je aj poskytovanie údržby - záručného a pozáručného servisu a opráv. Nové električky zabezpečia tichšie, pohodlnejšie a bezpečnejšie cestovanie a uľahčia prepravu zdravotne postihnutých ľudí, starších osôb či mamičiek s kočíkmi.

"Cieľom je odľahčiť mesto od áut a zatraktívniť cestovanie verejnou dopravou tak, ako je to bežné vo vyspelých krajinách Európy. Verím, že okrem modernizácie infraštruktúry k tomu prispeje aj 33 nových električiek," povedal minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek.

V rámci prioritnej osi číslo 4 v Operačnom programe Doprava - podpora integrovaných dopravných systémov sa v košickom regióne realizujú projekty takmer za 250 miliónov eur.

Košický magistrát v tejto súvislosti pripomenul, že 1. augusta 2014 sa začala v meste najväčšia rekonštrukcia električkovej dopravy za uplynulých 40 rokov. Podmienkou, ako zrealizovať tento veľký projekt z eurofondov, bola pripravenosť využiť financie z programového obdobia, ktoré sa končí v roku 2015. Zo 114 miliónov eur bolo 50 miliónov vyhradených na nové električky, ktorých nákup však bol podmienený tým, že sa zrekonštruujú trate.   "Keby sme sa do rekonštrukcií tratí a uzlov nepustili, nemohli by sme teraz ani čerpať finančné prostriedky na električky. Nám sa to ale podarilo a považujem to za obrovský krok pre všetkých Košičanov," povedal primátor Košíc Richard Raši.

V rámci prioritnej osi číslo 4 v Operačnom programe Doprava - podpora integrovaných dopravných systémov sa v košickom regióne realizujú projekty takmer za 250 miliónov eur.