Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Košický kraj

Čerhov pozýva návštevníkov na 14. ročník festivalu Tokajské vinobranie

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Festival sa začne v piatok popoludní Behom tokajskými vinicami a ukážkami tradičného pečenia chleba, výroby vína, remesiel a ochutnávkou regionálnych špecialít.

Čerhov 22. septembra (TASR) - Milovníkov dobrého vína a tradičnej ľudovej kultúry pozýva 14. ročník festivalu Tokajské vinobranie, ktorý sa uskutoční v piatok a sobotu (25.-26.9.) v Čerhove (okr. Trebišov). Pestrý program vyvrcholí koncertom speváčky Katky Knechtovej a ohňostrojom.

Festival sa začne v piatok popoludní Behom tokajskými vinicami a ukážkami tradičného pečenia chleba, výroby vína, remesiel a ochutnávkou regionálnych špecialít. V sobotu privezie návštevníkov z Košíc do Čerhova Tokajský expres, ktorý z mesta vyráža o 09.30 h. V tokajskej obci budú v programe "Zempľinska maňira" prezentovať miestne dychové a folklórne súbory. Slávnostné otvorenie festivalu bude o 13.00 h v oddychovej zóne v Čerhove. Nasledovať bude opäť pásmo folklórnych vystúpení, ktoré uzavrie Poddukelský umelecký ľudový súbor. Katka Knechtová vystúpi o 17.00 h. Odchod vlaku do Košíc bude o 19.30 h.

Tokajské vinobranie sprevádzajú každý rok aj ďalšie akcie. "V roku 2015 sme pripravili jarmok tradičných ľudových remesiel s ukážkami majstrovstva remeselníkov, vrátane pletenia lán, v ponuke nebudú chýbať zemplínske špeciality a vynikajúce vína z Tokajskej oblasti. Pre deti budú nachystané špeciálne hry a súťaže. Pretože ide o oslavy vinohradníkov, v hlavnej úlohe bude víno – vinárske súťaže, ochutnávka vín v obecnej pivnici, ale aj tokajské pivnice, otvorené v ďalších obciach," priblížil starosta Čerhova Pavol Balogh. Milovníkov adrenalínu poteší možnosť vyhliadkového letu balónom nad Tokajom či zoskoky padákom.

Organizátori predpokladajú, že vďaka intenzívnejšej mediálnej kampani a doterajším dobrým skúsenostiam sa počet návštevníkov v tomto roku zvýši. Tohtoročný festival v Čerhove sa stal top podujatím programu Terra Incognita, ktorý podporuje kultúrny turizmus na území Košického samosprávneho kraja (KSK). "Všetky doteraz uskutočnené tohtoročné podujatia zaznamenali väčší záujem návštevníkov a preto veríme, že to tak bude aj na Tokajskom vinobraní," hovorí riaditeľka Krajskej organizácie cestovného ruchu Košický kraj (KOCR KK) Lenka Vargová Jurková.