Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Košický kraj

Cez víkend môžete výnimočne navštíviť Ústavný súd Slovenskej republiky

Ústavný súd SR. Foto: TASR - František Iván

Záujemcovia si v rámci programu môžu vyskúšať talár sudcu, prezrieť si insígnie predsedníčky ÚS a zoznámiť sa s dielami známych umelcov.

Košice 8. septembra (TASR) – Navštíviť priestory Ústavného súdu SR, ktoré nie sú verejnosti prístupné, môžu záujemcovia v Košiciach počas víkendovej Potulky po meste. Dostanú sa tak do Siene nezávislosti, v ktorej sa konajú neverejné zasadnutia, do novozriadenej pojednávacej miestnosti či do priestorov pre rokovania s hosťami. Uvidia aj objekt, kde bývajú ústavní sudcovia.

Špeciálna a historicky prvá Potulka po meste s názvom Ústavný súd ako ho nepoznáte sa začína dnes, pokračovať bude v sobotu a nedeľu (9. a 10.9.). Výklad poskytnú košickí sprievodcovia Milan Kolcun a Zoltán Balassa. 

Záujemcovia si v rámci programu môžu vyskúšať talár sudcu, prezrieť si insígnie predsedníčky ÚS a zoznámiť sa s dielami známych umelcov, ktoré sú v tejto inštitúcii umiestnené. Dozvedia sa aj to, čo bolo na mieste areálu ÚS v stredoveku i neskôr.

"Navštíviť Ústavný súd v rámci potuliek je pre nás nesmierne zaujímavé. Potulky si predsavzali totiž aj odhaľovať tajomstvá ukryté za múrmi, a teda sprostredkovať Košičanom aj vstup na verejnosti neprístupné miesta. Okrem toho Ústavný súd je top inštitúciou, ktorej prítomnosť v Košiciach pridáva mestu na dôležitosti," uviedol Kolcun. 

Prehliadky sa začnú pred budovou Štátnej vedeckej knižnice na Hlavnej ulici. Dnes je to o 15.30 a 17.00 h, v sobotu o 10.30, 11.00, 12.00, 14.00, 15.30, 16.00 (maďarsky) a 17.00 h a v nedeľu o 12.00, 14.00, 14.30 h, 15.30, 16.00 (maďarsky) a 17.00 h. Informácie možno nájsť aj na webstránke www.potulka.sk.

Pre verejnosť bude určený aj blížiaci sa Deň otvorených dverí ÚS SR, ktorý sa bude konať 29. septembra. Minulý rok, kedy sa uskutočnil po prvý raz, si ÚS prišlo pozrieť viac ako 2000 návštevníkov.