Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Nový cezhraničný projekt prepojí Zemplín a Zakarpatie

Ilustračné foto Foto: TASR

Realizátori projektu chcú vytvoriť elektronické a tlačené informačné zdroje, ktoré prinesú poznatky o oboch regiónoch v troch jazykových mutáciách.

Michalovce 23. februára (TASR) – Ukrajinské Zakarpatie a slovenský Zemplín prepojí nový cezhraničný projekt. Zameraný je na podporu turizmu a informačných tokov medzi oboma regiónmi. TASR informovala hovorkyňa Mestského úradu v Michalovciach Iveta Palečková.

"Projekt s názvom SK-INFO-UA Inovatívne informačné produkty cezhraničnej spolupráce bol podporený z prostriedkov Nórskeho finančného mechanizmu a štátneho rozpočtu SR v celkovej výške 189.764 eur. Michalovce spolu s ukrajinským partnerom spolufinancujú projekt 15-percentným podielom. Mesto je prijímateľom grantu a súčasne koordinátorom celého projektu, pričom bude spolupracovať celkovo s piatimi partnermi," ozrejmila Palečková.

Ide konkrétne o Zakarpatskú agentúru pre investície, inovácie a rozvoj, mesto Užhorod a Centrum pre rozvoj inovácií, investícií a cestovného ruchu mesta Užhorod. "Slovenským partnerom je Zemplínska oblastná organizácia cestovného ruchu a partnerom z donorskej krajiny je univerzita s fakultou vzdelávania v oblasti turizmu The Arctic University of Norway v meste Alta," dodala hovorkyňa.

Realizátori projektu chcú vytvoriť elektronické a tlačené informačné zdroje, ktoré prinesú poznatky o oboch regiónoch v troch jazykových mutáciách. Budú prístupné na internete i prostredníctvom technológie Bluetooth. Vytvorením 'blind friendly' portálov a audiosprievodcov v rôznych jazykových mutáciách sa zasa umožní prístup k informačným zdrojom aj hendikepovaným - zrakovo postihnutým osobám.

V pláne sú ďalej multimediálni sprievodcovia, reklamné a filmové dokumenty a fotografická publikácia o regiónoch Zemplín a Zakarpatie. "V rôznych častiach centier Michaloviec a Užhorodu budú zároveň nainštalované informačné tabule s mapami a QR prepojením na ostatné vytvorené zdroje," doplnila hovorkyňa.

Podľa jej ďalších slov cezhraniční partneri sa plánujú propagovať na viacerých fórach. Pripravujú prezentačné dni regiónov, v roku 2017 spoločnú účasť na výstavách cestovného ruchu v Bratislave a Kyjeve i záverečnú projektovú konferenciu.