Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Košický kraj

Cirkvi si ekumenickým sprievodom pripomenuli veľkonočné tajomstvo

Ilustračné foto Foto: TASR - Martin Palkovič

Sprievodu sa v metropole východného Slovenska pravidelne zúčastňujú cirkvi, ktoré majú v meste zastúpenie.

Košice 25. marca (TASR) – Ekumenickým pašiovým sprievodom si dnes v Košiciach pripomenuli umučenie, ukrižovanie a zmŕtvychvstanie Ježiša Krista. Na sprievode, ktorý má dlhoročnú tradíciu, sa zúčastnilo niekoľko stoviek ľudí.

Sprievodu sa v metropole východného Slovenska pravidelne zúčastňujú cirkvi, ktoré majú v meste zastúpenie. Okrem rímskokatolíckej, evanjelickej a. v. a gréckokatolíckej cirkvi nechýbajú ani veriaci z Reformovanej kresťanskej cirkvi na Slovensku, Apoštolskej cirkvi, Bratskej jednoty baptistov, Cirkvi bratskej a Cirkvi československej husitskej. Ako uviedol pre TASR za organizátorov duchovný reformovanej kresťanskej cirkvi v Košiciach Jaroslav Széles, hlavnou témou dnešného sprievodu bolo Božie milosrdenstvo, ako aj milosrdenstvo človeka k človeku na motíve biblického milosrdného Samaritána.

Sprievod má už ustálenú trasu. Začína sa pri Jakabovom paláci a končí sa pri Dóme sv. Alžbety, pričom jednotlivé zastavenia sú pri chrámoch a modlitebniach rôznych kresťanských cirkví. Myšlienka realizácie pašiového sprievodu sa zrodila spolu so vznikom ekumenického spoločenstva. To sa rozhodlo spoločne sláviť veľkonočné obdobie.