Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Košický kraj

Auto zrazilo v Košiciach cyklistku: Utrpela ťažké zranenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

KR PZ v Košiciach pripomína, že cyklisti majú oproti vodičom v autách veľkú nevýhodu, pretože pri páde nie sú dostatočne chránení. Zdôrazňuje tiež nosenie ochranných a reflexných prvkov.

Košice 2. augusta (TASR) – Cyklistka utrpela po stredajšej (1.8.) zrážke s osobným autom na Južnej triede v Košiciach ťažký úraz. Ako TASR informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Košiciach Lenka Ivanová, podľa doterajších zistení 62-ročná vodička vošla pri vychádzaní z dvora jedného z areálov do jazdnej dráhy cyklistke, jazdiacej na bicykli po cyklistickom chodníku smerom k Požiarnickej ulici v Košiciach.

„Cyklistka brzdením v snahe zabrániť zrážke s vozidlom spadla s bicyklom na priechod pre cyklistov na vozovku pred vozidlo, pričom vodička kolesom zachytila časť tela spadnutej cyklistky, ktorá ostala ležať pod vozidlom,“ spresnila Ivanová s tým, že požitie alkoholických nápojov u vodičky auta zistené nebolo. „Cyklistke bola na zistenie prítomnosti alkoholu v dychu odobratá krv,“ dodala.

Polícia v tejto súvislosti začala trestné stíhanie pre trestný čin ublíženia na zdraví. Presná príčina dopravnej nehody, bližšie okolnosti i miera zavinenia sú predmetom ďalšieho vyšetrovania.

KR PZ pripomína, že cyklisti majú oproti vodičom v autách veľkú nevýhodu, pretože pri páde nie sú dostatočne chránení. Zdôrazňuje tiež nosenie ochranných a reflexných prvkov. „Vodiči musia hlavne predvídať, zvýšiť pozornosť najmä na miestach, kde je pravdepodobnosť výskytu cyklistov a včas reagovať,“ upozorňuje s tým, že aj cyklista je vodičom nemotorového vozidla, a teda aj pre neho platia všetky pravidlá cestnej premávky.